Política 02/05/2018

Jordi Sànchez avala que Artadi aspiri a la presidència: "Li auguro un llarg recorregut polític"

L'exlíder de l'ANC demana a la CUP que surti de la "zona de comoditat" i lamenta el no a Turull

Ara
3 min
Jordi Sánchez, president de l’Assemblea Nacional Catalana.

BarcelonaJordi Sànchez veuria bé que Elsa Artadi aspirés a la presidència de la Generalitat com a alternativa a Carles Puigdemont. Ho ha afirmat en una entrevista a l'ACN des de Soto del Real, en la qual ha deixat clar que, "sigui o no aspirant a la presidència", té tot el seu "suport". "És una dona capacitada abastament i li auguro un llarg recorregut polític", afirma Sànchez. La mateixa setmana que s'ha de portar a debat la reforma de la llei de la presidència, mecanisme amb el qual Junts per Catalunya pretén investir Carles Puigdemont, el número 2 de la llista subratlla que aquesta via és "ajustada a llei i legítima", però deixa clar "que no és l'única". "Quan arribi el moment el president Puigdemont ja comunicarà la decisió. Contràriament a la imatge que alguns volen construir de Puigdemont, és molt responsable i sap des del primer minut quin és el mandat i la força del 21-D. No la malbaratarà", diu Sànchez, donant a entendre que s'acabarà optant per un pla D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A vint dies que s'esgoti el termini per investir un candidat, el número 2 de JxCat rebutja anar a eleccions i considera que no aportarien "res de nou" que ara l'independentisme no estigui "disposat a fer". En l'entrevista, resposta per escrit des de la presó, Sànchez lamenta que la CUP no investís Jordi Turull el 22 de març passat i considera que va ser una "oportunitat perduda" d'investir-lo 24 hores abans que Pablo Llarena decretés la seva presó incondicional. "A la CUP els diria que surtin de la seva zona de comoditat, que baixin a l'arena política i que s'arrisquin com nosaltres per guanyar democràticament la República", explica.

Canvi d'estratègia

En relació a la seva situació processal, Sànchez es mostra ferm a no renunciar a la seva acta de diputat, contràriament al que va anunciar en una de les seves compareixences davant el jutge. Un canvi de parer que va arribar després que el Consell de Drets Humans de l'ONU instés l'estat espanyol a fer valdre els drets polítics de l'exlíder de l'ANC. "És obvi que les cautelars de Nacions Unides obligaven l'Estat. No només perquè l'Estat ha signat voluntàriament els protocols amb les Nacions Unides que comprometen a seguir sempre les resolucions del Consell de Drets Humans –i les cautelars són una resolució–, sinó perquè el mateix Tribunal de Justícia Europeu va sentenciar que tots els estats europeus que havien subscrit els tractats i protocols dels Drets Humans de l'ONU tenien el deure d'implementar les seves resolucions", anota Sànchez.

Preguntat per la seva última declaració, en què va acusar Llarena de ser "jutge i víctima" de la causa al Tribunal Suprem i el va titllar d'"imparcial", Sànchez creu que no hi ha cap canvi d'estratègia. "Ni a la declaració davant el jutge el gener passat ens vam agenollar ni ara anem a l'enfrontament. La diferència és que durant aquest temps el jutge ha comès greus errors i ha posat per escrit raonaments sorprenents per la seva debilitat jurídica i per la forta càrrega ideològica, política i subjectiva", subratlla.

Sànchez es mostra convençut a no arronsar-se i no abandonar la seva condició de diputat i creu que la seva sortida de la presó "en absolut" està lligada a la seva continuïtat o no en la política. "La nostra llibertat no depèn del que passi a les institucions", opina el número 2 de Puigdemont.

stats