Política 17/05/2015

Jordi Sànchez: “Que ningú es pensi que l’ANC farà el que diguin els partits”

M.c.
2 min
El nou president de l’ANC ahir al castell de Cardona, on va ser escollit.

CardonaJordi Sànchez Picanyol (Barcelona, 1964) és un home forjat en l’activisme social i polític. Portaveu de la Crida del 1983 al 1993, pren el relleu a Carme Forcadell a cinc mesos del 27-S. La seva prioritat: eixamplar la majoria independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Li toca comandar una etapa difícil. Com encara el que li ve?

No necessàriament ha de ser més difícil del que s’ha viscut en els últims cinc anys. El que era impensable era que avui seríem on som. El full de ruta és clar i el compromís dels partits inequívoc. Crec que la feina més difícil ja s’ha fet, i ara l’ANC ha de contribuir en el que pugui a sumar gent i enriquir el procés.

Liz Castro va ser la més votada per les bases.

Efectivament, i és una dada important. Els secretaris i secretàries han elegit els càrrecs orgànics. I tots contents perquè tots treballem pel mateix projecte. La Liz és una peça fonamental no només perquè és la més votada, sinó perquè és capaç, competent, amb contactes i habilitats en les relacions internacionals i a les xarxes socials.

¿És partidari de reobrir el debat de la llista unitària?

No és cosa de l’ANC reobrir cap debat. L’acord del gener va costar molt, i hi és per mantenir-lo. Els partits han de fer la seva feina i l’ANC la nostra. Hem de garantir que els partits mantinguin els compromisos adquirits. I hem de garantir que la majoria, per no dir la pràctica totalitat, dels municipis tinguin governs sobiranistes. En el moment polític en què som, els debats que s’han de fer són els que poden incidir per sumar per a la majoria social. Però que ningú es pensi que l’ANC farà el que diuen els partits.

Com es fa per eixamplar la majoria social independentista?

La independència no és un concepte eteri, buit. Hem de ser més insistents per explicar que la independència és la solució a molts dels problemes que la gent pateix. No perquè sigui una clau màgica, sinó perquè vol dir que disposem d’uns recursos per poder fer unes polítiques que ara no es poden fer per garantir una millor qualitat de vida.

Si diumenge no guanyen els sobiranistes a Barcelona, ¿el procés quedarà ferit de gravetat?

Probablement la fragmentació farà difícil estabilitats en les majories de govern, però la majoria del consistori no tinc cap dubte que estarà a favor del dret a decidir i a favor de la democràcia portada també en la decisió del futur polític i les relacions Catalunya-Espanya.

stats