04/12/2014

Jordi Turull: “La proposta d’Esquerra és una esmena a la totalitat”

3 min

Barcelona¿Li va agradar la proposta d’Oriol Junqueras dimarts?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la que jo hauria defensat. I és molt diferent de la que va fer el president de la Generalitat. Se’ns gira força feina, però ens uneix un mateix ideal, que és la independència.

Són insalvables les diferències?

No ho han de ser. Hi ha dues propostes molt diferents però, responent al sentit majoritari de la gent, ens hem de poder posar d’acord.

Per què defensa la llista única?

La llista única té uns efectes multiplicadors. Si vas per separat a unes eleccions, acaba havent-hi confrontació. I el nostre adversari és l’Estat.

Si ERC no canvia de posició, ¿Mas no convocarà eleccions?

Ell va ser molt clar. Va dir que hi havia d’haver les garanties perquè un avançament electoral sigui per fer la consulta que no hem pogut fer. Si han de ser unes eleccions per veure qui té més diputats cap aquí o cap allà, ja va dir que no les convocaria.

Junqueras parla d’una llista paraigua i de punts comuns als programes. És insuficient?

Les eleccions han de ser el referèndum amb tots els ets i uts, sobretot de cara a la comunitat internacional. L’opció de Junqueras no dóna totes les garanties perquè, a part del full de ruta de la independència, diu que hi ha d’haver propostes en altres coses, parlar de molts àmbits, i això pot difuminar l’objectiu i l’ideal de fer aquest referèndum, que és saber si es vol la independència o no.

¿Però entén que ERC tingui recel de CDC per les retallades i per la corrupció?

Ho entenc, de la mateixa manera que nosaltres podem tenir molts recels d’ERC. No vull fer un llistat, perquè no ajudaria al clima de l’acord que crec que ens demana la gent. No podem entrar en una cursa de retrets. Ens ha d’ocupar el que ens uneix i no el que ens separa.

¿Parlar només d’un tema pot ser un avantatge per a l’unionisme?

No, la independència és justament perquè la gent visqui millor. És capacitat de decisió en atur, en estat del benestar, en regeneració...

Respecte al full de ruta, quin sentit té fer un referèndum que referendi la independència, si ja s’hauran celebrat unes eleccions?

Nosaltres de cara a la comunitat internacional hem de fer un referèndum que deixi clar que volem la independència. El que diem és: fer unes eleccions, obtenir majoria absoluta i començar aquest procés. Fer dues coses paral·leles: instar a la negociació amb l’Estat, que ja sabem què passarà i no cal que hi dediquem gaire temps, i a la negociació amb els actors internacionals.

¿Hi ha raons aritmètiques per escollir llista única o llistes separades?

No. Diria que ni per una banda ni per l’altra. Potser necessitem dades objectives, però jo em poso en l’efecte del procés, que ha funcionat quan hi ha hagut unitat. I la unitat separada ens costa d’entendre.

¿Després del discurs d’ahir està enfadat? Està preocupat?

No, estic pensant que se’ns gira feina. Però la feina ja la fem els cansats, que diuen. Hi ha una distància molt important. En termes parlamentaris gairebé seria una esmena a la totalitat, però hem de treballar-ho.

Per acabar, els pressupostos del 2015 depenen que Madrid hi posi 2.200 milions. És factible?

Ens els deuen. Per al Castor hi ha calés. Si hi ha calés per a uns n’hi ha per als altres. I quan a un li deuen calés els pot comptabilitzar, perquè no són diners perduts.

stats