Política 10/06/2014

Jordi Pujol, sobre l'abstenció de CiU a la llei d'abdicació: "A CiU ara no se li pot exigir aquella actitud de xec en blanc de l'època de la Transició"

L'expresident de la Generalitat diu a Catalunya Ràdio que "estem en una segona Transició, i Catalunya no hi pot anar amb la mateixa candidesa". Sobre la possible marxa de Duran, s'ha limitat a dir "espero que no plegui"

Ara
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol afirma que l'Estat espanyol es troba en una "nova Transició", en la qual Catalunya ha de jugar un paper diferent al que va tenir a finals dels anys 70. I és en aquest context que Pujol situa l'abstenció de CiU a la llei de successió a la corona espanyola. "A CiU ara no se li pot exigir aquella actitud de xec en blanc de l'època de la Transició", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident de la Generalitat ha fet aquestes consideracions en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha valorat "positivament" el regnat de Joan Carles I, alhora que ha llançat un advertiment al nou monarca: "Felip VI ha de saber que l'Estat que hereta està tractant Catalunya molt injustament".

En aquest sentit, ha assegurat que l'encaix de Catalunya i Espanya "és evident que no ha sortit bé, i tots ens hem de preguntar per què". I en aquest punt ha citat totes les promeses no complertes -de més autonomia i respecte per la llengua i la cultura catalana, entre altres- de l'executiu espanyol vers Catalunya. "A la segona transició, Catalunya no hi pot anar amb aquella candidesa de la primera Transició", ha conclòs.

"Espero que Duran no plegui"

Pujol ha evitat valorar la possible marxa de Duran i Lleida, avançada diumenge a 'El Periódico', i s'ha limitat a dir "no m'hi he de ficar, però espero que no plegui", alhora que ha afegit: "El que decideixi CDC, i especialment Artur Mas, jo hi estaré d'acord".

Preguntat sobre la salut de la federació nacionalista arran del procés sobiranista, Pujol ha considerat: "En aquest moment trontolla tot. O no trontollen el PSC, i el PSOE, i totes les institucions?", ha conclòs.

Sobre la possibilitat d'una oferta per part de l'Estat per frenar les aspiracions sobiranistes de Catalunya, l'expresident ha recordat que "la tercera via l'hem practicada durant molts anys". "Som els campions de la tercera via, però avui no hi és", ha dit Pujol, alhora que ha remarcat que "l'Estat no negocia". "Això en Duran ho sap prou bé", ha conclòs".

stats