Publicitat
Publicitat

Pujol crida a preparar-se per a una batalla contra Espanya en defensa de l'autogovern i la llengua

L'expresident creu que Govern i Parlament han de conduir aquesta batalla i que no és temps de negociacions menors

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha cridat aquest dimecres Catalunya a preparar-se per una batalla "forta, molt decidida, arriscada si cal" per defensar-se en tres fronts bàsics com són el competencial, el del pacte fiscal i l'identitari, especialment el lingüístic. En l'editorial publicat en el butlletí del Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident ha advertit que "no és temps de negociacions sobre qüestions menors o d'acords aparents o simplement fràgils", sinó que cal una revisió "a fons del que és crucial per a la supervivència i el progrés de Catalunya".

Al seu parer, el Govern i el Parlament han de conduir aquesta batalla amb el màxim de suport possible de tot el país. Així ha reaccionat Pujol a la reforma constitucional i també a la interlocutòria del TSJC que dóna a la Generalitat dos mesos perquè el castellà sigui llengua vehicular.

Pujol ha indicat que entre el 1975 i el 2000 hi hagué un progrés bastant general a Espanya a nivell democràtic, econòmic i social, però a partir de llavors es pot parlar ja de la "dècada de les decepcions", que ha de portar Catalunya a una batalla en defensa del que és seu.

La primera decepció, segons Pujol, és en termes econòmics, ja que Espanya va actuar com un "nou ric" i va caure en la "fatxenderia i en la frivolitat" per acabar arribant prop de la suspensió de pagaments o de la fallida i havent de menjar-se l'amor propi i demanar ajut.

En el terreny autonòmic, ha continuat, ja tothom creu des d'Espanya que el cafè per a tothom va ser un error, i Catalunya és vista com "l'esca del pecat d'aquesta situació". Aprofitant això, s'ataca la identitat i l'autogovern català, tan financera com competencialment.

Pel que fa a l'economia, ha reconegut que el correctiu que rep Espanya és "dur", i ha pronosticat que potser canviarà en aquesta matèria, però no és "improbable que ho faci respecte a Catalunya".

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT