POLÍTICA

Jordi Pujol pronostica que Europa defugirà el cas català fins que hi hagi un mandat democràtic clar

L'expresident de la Generalitat defensa que la UE farà "poc cas" de la reivindicació independentista fins que "Catalunya es pugui expressar de manera concloent a favor de la independència". Ara, també alerta que encara faria menys cas d'una tercera via

Europa no mourà fitxa amb Catalunya fins que hi hagi un mandat democràtic clar a favor de la independència. Almenys aquest és el pronòstic que fa l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, en una editorial del Centre d'Estudis Jordi Pujol titulat "Europa i Catalunya. Que si hi entrarem o que si no hi entrarem": "D'entrada, a Europa li interessa que res no es mogui gaire. Li interessa evitar problemes", afirma Pujol, que també recorda que Europa, en el seu moment, volia mantenir Iugoslàvia com un únic estat, va desaconsellar la partició de Txecoslovàquia i va ser reticent amb Letònia.

"Europa només obrirà la finestra si sent molt de soroll al carrer. I de moment només això. I mig obrirà la porta si truquem amb insistència. I l'obrirà més si el truc és molt més insistent. I en el nostre cas si a més és civilitzat", afirma Pujol en l'editorial. I encara és més explícit quan assegura que "Europa farà poc cas de la reivindicació catalana d'independència", però "en faria menys encara d'una reivindicació més modesta, d'estatus lingüístic, tracte financer just i autonomia política real. Li seria més còmode dir, encara amb més rotunditat, que és un afer intern de l'estat espanyol".

Ara bé, també afegeix que Europa defugirà el contenciós Catalunya-Espanya "mentre el poble de Catalunya no es pugui expressar d'una manera concloent a favor de la independència". Arribats a aquest cas, l'expresident de la Generalitat pronostica que "el total rebuig espanyol aniria perdent molt de pes polític i ètic" i "Catalunya també seria, molt més del que ho és ara, un problema important per a Europa".

L'ADN europeu en les arrels catalanes

Pujol també afirma que els casos suís, noruec o islandès, països europeus no integrats a la UE, "són exemples que no valen per a Catalunya", perquè pels catalans "ser o no ser europeus amb el màxim possible de plenitud forma part de la nostra identitat. I del nostre projecte col·lectiu. Des de sempre".

"Per tant, no ens podem quedar a mig camí. I això ens obliga a batallar a fons en el camp institucional, en el del reconeixement per part de la UE, etc. Però ens obliga també a reforçar al màxim el sentit i l'herència de la nostra identitat europea", assevera, i recorda que "culturalment i políticament, i com a nació, Catalunya va néixer sota el signe d'Europa". Per això, fa una crida a la ciutadania catalana a "reforçar la consciència europea" i el "sentit d'identitat europeu". "Si reclamem més reconeixement europeu és perquè ens en sentim. Perquè en som no només per naixement sinó també per vocació. I per identificació amb els valors europeus. I això acaba de donar força i credibilitat a la nostra reivindicació com a país", conclou.