Política 17/01/2012

Jordi Pujol creu que la Catalunya que vol Madrid "no és viable"

L'expresident de la Generalitat assegura que "Catalunya ja no pot aguantar més". També creu que el Govern ha d'aprovar els pressupostos "amb qui pugui"

Ara
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol ha dit aquest dimarts que la responsabilitat del Govern és "aprovar els pressupostos amb qui pugui". En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, ha criticat els qui creuen que governar és senzill i ha defensat l'acció de l'executiu d'Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, Pujol ha subratllat que el Govern ha de servir el país i aprovar els pressupostos i que, "si uns no volen, s'aprovaran amb uns altres".

Pujol ha assegurat que la Catalunya que "Espanya vol imposar" no és "viable" i que "ja no pot aguantar més". També ha dit que si no hi ha cap revisió "de tot aquest sistema", el país no podrà mantenir ni l'economia, ni l'estat del benestar ni la cohesió.

Pujol, en aquesta línia, ha comparat la relació Catalunya-Espanya amb una lliga de futbol en què s'assegura rigorositat arbitral, però, en canvi, hi ha un equip que comença amb 8 o 9 punts menys que la resta i se li exigeixi no baixar de categoria. "Catalunya juga amb una mà lligada", ha afegit.

L'expresident ha dit que és difícil tractar amb el PP i amb el PSOE i, per tant, "és difícil tractar amb Espanya". Segons ha afirmat, "cal dir les coses pel seu nom, assumir les responsabilitats, no espantar-se i fer les coses tan bé com sapiguem".

Pujol ha reiterat que Catalunya no ha de ser "residual", perquè això significaria la desaparició del país. L'alternativa, assenyala, la posa el president de la Generalitat, Artur Mas.

Creu que el moviment independentista "anirà creixent" i que Catalunya "no és un país qualsevol" perquè té voluntat de ser "alguna cosa que valgui la pena".

Situació a Europa

Pujol ha sentenciat que a Europa "no tothom ha fet les coses bé". Segons ha afirmat, o funciona l'eix francoalemany o no funciona res. El problema d'Europa, segons Pujol, no és econòmic, sinó que alguns països del sud europeu, com Espanya, no han actuat amb seriositat i han estat arrossegats per la inconsciència i la imprudència.

"És lògic que la Unió Europea i Alemanya dictin què s'ha de fer ara", ha sentenciat.

D'altra banda, pel que fa al referèndum sobre la independència d'Escòcia previst per al 2014, Pujol ha defensat que Catalunya "ha de fer el seu propi camí".

stats