XLIII UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU
Política 24/08/2011

Jordi Pujol creu que cal retallar, però "sense perdre capacitat d'autogovern"

L'expresident de la Generalitat creu que si aviat no hi ha un gir important, encara que sigui "en forma de xoc de trens", Catalunya caurà "en una situació d'involució molt greu"

Roger Tugas
2 min
L'expresident Pujol, a la Universitat Catalana d'Estiu / UCE

PradaL'últim acte de la XLIII Universitat Catalana d'Estiu ha servit per entregar el premi Canigó a Jordi Pujol i a Òmnium Cultural en un acte en què l'expresident de la Generalitat ha tornat a acceptar que el seu projecte autonomista passa per moments de dubte: "Si bé es pot dir que Catalunya, en més d'un terreny ha recuperat posicions durant els últims 40 anys, no és menys cert que ara hem anat a parar a una situació difícil, que defrauda". En relació amb l'actualitat més immediata i, en concret, amb l'anunci de reforma constitucional que negocien Zapatero i Rajoy, ha defensat que cal retallar, "és veritat, però d'una manera que no suposi perdre capacitat d'autogovern". "No es pot agafar el dèficit com a excusa" per limitar l'autonomia, ha alertat, conscient que, "quan es posen d'acord PP i PSOE, a nosaltres ens toquen el crostó".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, ha reconegut que el que ha "defensat respecte a Catalunya i Espanya des de fa seixanta anys" es troba "en un moment molt i molt difícil" i ha assegurat que "cal que passi alguna cosa, encara que sigui en forma de xoc de trens". I ha afegit: "algun gir s'ha de donar; altrament cauríem en una situació d'involució molt greu" en tot, "des de política o llengua, passant per l'economia, el benestar i la cohesió social". En un altre sentit, Pujol ha recordat el seu compromís amb el projecte europeu, ha lamentat la "pèrdua de consideració internacional" de Catalunya dels últims anys, les seves arrels cristianes i els seus valors personalistes i comunitaristes.

En el seu torn, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha tornat a reivindicar un pacte fiscal. "No importa el nom que se li posa, però sí el contingut que tingui", ha alertat, avançant que no acceptarà cap acord "que no vagi en el sentit del concert econòmic, que no asseguri la independència fiscal". Si la negociació no fructifica, Òmnium presentarà la proposta que està elaborant per aplicar una objecció fiscal. "Amb Espanya ens cal tenir una relació bilateral, no podem continuar sent un tros d'aquest estat de les autonomies", ha afirmat Casals, que ha defensat que el dret de decidir es concreta en la cultura i l'economia, que lligades, "fan possible la cohesió social i nacional del nostre país".

stats