DEBAT NACIONAL
Política 29/03/2011

Pujol carrega de raons els independentistes

L'expresident considera "lògic" l'increment de partidaris de la secessió després de la sentència de l'Estatut

Roger Tugas
2 min
Jordi Pujol, durant la conferència a la UPF / Jordi Pizarro

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha insistit avui en la tesi d'avalar la tesi de la independència com a opció de futur per Catalunya. Fins i tot ha admès que pot acabar sent una actitud més "digna" que la de no afrontar la crisi entre Catalunya i Espanya que en la seva opinió data ja de la segona victòria electoral de José María Aznar, l'any 2000. Per Pujol, "després de molts anys de mirar de dissuadir els qui optaven per l'independentisme ara em trobo que no tinc arguments per rebatre'ls. Llevat de la seva difícil viabilitat i del seu risc intern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sala en què l'expresident Jordi Pujol ha realitzat aquest vespre la conferència "Residuals o independents? O alguna altra solució?" estava plena de gom a gom, amb alts càrrecs de Govern i de CDC, com Andreu Mas-Colell, Felip Puig, Oriol Pujol o Francesc Homs. També hi era l'expresident del Parlament Heribert Barrera. L'històric dirigent de CiU ha començat el seu parlament reconeixent que alguns dels seus "plantejaments de sempre s'han de revisar" i això li "dol, sobretot pensant pel nostre país".

Pujol ha analitzat els anys de col·laboració amb el govern central, en els quals ha intentat contribuir a "l'interès general d'Espanya" per dur-la a ser un estat amb més benestar, cohesió i confiança que reconegués millor l'especificitat i els drets de Catalunya. Ha reconegut, però, que cap al 2000 va començar a veure que aquesta aposta no havia reeixit i arran de la sentència de l'Estatut aquesta ja va esdevenir inviable. "Per pura lògica (...) té tot el sentit que hi hagi un increment notable de l'independentisme", ha assegurat.

L'expresident, en la fase final de la conferència, ha evitat declarar-se independentista, però ha acceptat que ja no té arguments per rebatre als que sí ho són, llevat de "la manca de viabilitat, també en el marc de la Unió Europea". "No puc dir que els independentistes no tinguin raó, perquè la tenen", ha acceptat, igual que ha declarat que no té "un projecte alternatiu". En definitiva, Pujol ha beneït la via d'Artur Mas cap al dret de decidir sense límits, pel qual, ha recordat, "hi ha majoria al Parlament", i ha prioritzat l'assoliment del nou pacte fiscal. "Mentre un país sumi, és viu i té futur", ha conclòs entre llargs aplaudiments.

stats