CANVI DE CICLE
Política 22/10/2012

Jordi Pujol descarta el federalisme com a fórmula de relació entre Catalunya i Espanya

L'expresident creu que la fragmentació política al 25-N no "seria bona" i afirma que per a l'avanç del país cal una força política "capaç d'empènyer"

Acn
2 min
Jordi Pujol, expresident de la Generalitat

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol descarta que el federalisme pugui ser la fórmula de relació entre Catalunya i Espanya. Poc abans de pronunciar la conferència davant de directius i empresaris catalans, l'expresident ha reivindicat que el 25-N l'electorat ha de donar "una resposta clara" a Madrid que "passi pel dret a decidir a canviar radicalment la situació". El canvi, diu, pot passar per la independència o pel pacte fiscal, però en canvi descarta el federalisme. "No serveix absolutament per a res, perquè va en la línia del 'café para todos'". En qualsevol cas, perquè hi hagi un progrés "important" cal una força política que "empenyi de forma decidida amb el màxim possible d'unitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha descartat que el federalisme sigui la fórmula per resoldre l'encaix de Catalunya amb Espanya. Pujol creu que aquesta opció "no serveix absolutament per a res". I "fa molts anys que ho sabem", ha afegit just abans de pronunciar una conferència davant d'empresaris i directius catalans.

Pujol creu que el 25 de novembre els catalans han de donar una "resposta clara" a Madrid sobre la relació amb Espanya. La resposta ha de servir, sobretot, argumenta, per articular "el dret a decidir a canviar radicalment la situació" d'encaix. Pot passar per la independència, pel pacte fiscal però en cap cas, ha dit, ha de passar pel federalisme. I a més ha afegit que la convocatòria electoral del 25-N ha de servir perquè els catalans diguin que "no volen seguir sent maltractats, espoliats i ofegats".

L'expresident defensa a més que qualsevol progrés "important" per a Catalunya es vertebra al voltant d'una força política "capaç d'empènyer de forma decisiva amb el màxim d'unitat". "S'ha de concentrar l'impuls" perquè "la fragmentació el 25-N no seria bona".

L'expresident ha preferit no valorar els resultats electorals del País Basc i Galícia perquè creu que les realitats socials, polítiques i econòmiques no són comparables tampoc amb Catalunya. Això sí, ha celebrat que els electors bascos hagin pogut emetre vot "en pau".

stats