Política 17/04/2013

Jordi Pujol: "No m'agrada parlar sobre el que em va passar i com em van torturar, malgrat que crec que vaig fer bé les coses"

L'expresident assegura que a la vida ha hagut d'aguantar moltes coses "per qüestions d'honor"

Anna Mateo
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat aquest dimecres que no li agrada parlar sobre el que li va passar durant la dictadura franquista i com va ser torturat, malgrat que ha afegit que creu que va fer les coses bé. Aquestes declaracions les ha fetes avui durant la presentació del llibre 'Pujol Catalunya. El consell de guerra a Jordi Pujol', escrit pel periodista Enric Canals, en el qual s'expliquen els fets que van dur Pujol a ser jutjat per un consell de guerra l'any 1960 en mans del règim franquista per haver fet propaganda contra la dictadura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El llibre s'ha elaborat a partir de 1.300 documents trets dels tribunals militars i que expliquen tots els detalls de com van anar els esdeveniments posteriors als anomenats Fets del Palau. Durant l'acte, que s'ha celebrat en l'Ateneu Barcelonès i al qual han assistit diversos consellers de la Generalitat juntament amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'expresident Pujol ha volgut recordar que "malgrat que no era partidari de fer aquest llibre, perquè no m'agrada parlar del que va passar, ho he fet perquè en un principi se'm van mostrar documents que mai havia vist i perquè durant la vida he hagut d'aguantar moltes coses en qüestions d'honor, i ara també", en una frase que es pot interpretar com una referència als problemes dels seus fills amb la Justícia.

Pujol ha insistit que no se sentia còmode i li feia "angúnia" parlar de les tortures que va patir, tot i que ha reconegut que creu que va fer bé les coses "malgrat que em vaig deixar agafar". Tot i així, Pujol ha assegurat que "el dia del consell de guerra va ser un bon dia, d'aquells dels que sents que has complert els teus objectius". "La policia em va dir que era un aficionat i era cert, perquè un professional hauria portat una pastilla de cianur a la butxaca i després d'un dia de tortures, s'hauria matat abans que el matessin", ha afirmat l'expresident, que ha afegit que la seva missió era "dir 'no' al règim i ser constants per fer entendre al món econòmic català que si no miràvem cap a Europa no en sortiríem mai".

stats