Política 12/11/2014

11 imputats i 27 testimonis del cas Pujol Jr. declaren a l'Audiència Nacional: les claus del macrointerrogatori

De l'amic d'infància del primogènit de l'expresident als seus exsogres i excunyat, els perfils dels imputats citats a declarar pel jutge Ruz

MARIONA FERRER i FORNELLS
3 min

MadridDes de tres quarts d'onze del matí que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz afronta una jornada decisiva per treure l'entrellat en la causa contra el primogènit de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola. Està previst que un total d'onze imputats passin aquest dimecres per l'Audiència Nacional de Madrid. La marató continuarà el dijous i divendres amb la declaració com a testimonis de 27 persones més, entre elles Jordi Puig, germà del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Qui declara aquest dimecres a l'Audiència Nacional?

El primer en respondre a l'interrogatori de Ruz ha estat l'empresari Xavier Tauler, conseller delegat de Copisa i amic de la infància de Jordi Pujol Jr. Un informe de la UDEF li atribueix un paper important en la xarxa de comissions il·legals a canvi de treballs presumptament inexistents. Segons fonts judicials, ha reconegut que va treballar per al primogènit de l'expresident, però no ha presentat cap prova. Tauler s'ha vist relacionat en d'altres escàndols. Davant la comissió d'investigació parlamentària del cas Palau, ja va confessar que havia donat 700.000 euros a la institució sense conèixer la destinació final dels fons. El nom de Copisa apareix també a la presumpta comptabilitat B del PP, com a donant del partit.

Els següents a passar per l'Audiència Nacional són la família de l'exdona de Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, també imputada en el cas. Es tracta de Ramon Gironès Pagès (pare), Ramon Gironès Riera (germà) i Mercè Riera Anglada (mare). També declararà Xavier Coromines Riera, que va acompanyar l'exsogre del primogènit de l'expresident a recollir un presumpte cobrament.

També s'han cridat a declarar sis empresaris més, a part de Tauler. Les seves societats haurien facturat treballs a Jordi Pujol Jr. que la UDEF considera inexistents. Es tracta de Carlos Sumarroca Coixet i el seu fill Carlos Sumarroca Claverol -defensen que només tenen un contracte que els relacioni amb Jordi Pujol Ferrusola-, així com Gustau Buesa Ibáñez i Josep Mayola Comadira, que van ser socis del primogènit de Pujol en Gestió i Recuperació de Terrenys.

Els últims empresaris imputats en declarar són Alejandro Guerrero Kandler, vinculat a les empreses Famguega i Like Mataró, que hauria pagat "milionàries comissions" al fill de Pujol per intercedir en adjudicacions; i Luis Delso Heras, del Grup Isolux.

Què investiga el jutge Ruz?

La investigació tracta d'aclarir el pagament de vuit milions d'euros entre el 2004 i el 2012 a Jordi Pujol Jr. a canvi, presumptament, d'adjudicacions públiques. Però el jutge Ruz ha trobat inconsistències als informes policials sobre el fill de l'expresident i ha demanat més informació. Per això la Fiscalia no va trobar motius per demanar cap mesura cautelar, termòmetre judicial dels indicis contra l'imputat.

Per què és important l'interrogatori d'avui?

La sala del penal va obligar el jutge Ruz a obrir una causa contra el primogènit a principis del 2013. Però el jutge va trigar 13 mesos a imputar Pujol Ferrusola i la seva exparella Mercè Gironès i sis més en citar-los a declarar. I és que fonts de l'Audiència Nacional consideren els informes de la UDEF poc consistents. En aquest sentit, és molt important la informació que pugui aportar la Banca Privada Andorrada, així com també el Banco Santander México. També s'ha demanat informació a Liechtenstein i el Regne Unit.

Com s'avançarà els pròxims dies?

La jornada d'aquest dimecres es preveu maratoniana, però sobretot tota la setmana. Si se sumen els imputats cridats a declarar avui i els testimonis citats dijous i divendres, un total de 38 persones acabaran desfilant per l'Audiència Nacional. En l'auto de Ruz del passat 22 d'octubre en què citava a declarar el imputats i testimonis, el magistrat va destapar que el 4 d'agost, sis dies després de rebre una citació per declarar com a imputat el passat 15 de setembre, Jordi Pujol Jr va moure 2,4 milions d'euros des d'una compte d'Andorra a una empresa mexicana anomenada Anzuelos Soluciones S.A. En la declaració davant Ruz, el primogènit de l'expresident va negar tenir comptes bancaris a l'estranger.

stats