CORRUPCIÓ
Política 11/06/2015

La justícia andorrana autoritza l'enviament de dades bancàries de Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional

El Tribunal de Corts rebutja el recurs de la defensa del fill de l'expresident i permet remetre informació d'Andbanc i BPA sobre ell, la seva exdona i les seves empreses

Acn
2 min
EL GRAN PROTAGONISTA  Poc abans d’asseure’s per comparèixer, Jordi Pujol Ferrusola va rebre de mans dels seus advocats una gruixuda carpeta  en què hi havia tota la informació que va desplegar davant dels diputats. La seva intervenció va ser la més comentada  entre els dirigents de Convergència, que segueixen inquiets els avenços de la comissió.

BarcelonaEl Tribunal de Corts d'Andorra, la instància judicial més alta del principat pirinenc, ha autoritzat que s'enviïn dades bancàries de Jordi Pujol Ferrusola a l'Audiència Nacional, en el marc del procés obert contra el fill gran de l'expresident de la Generalitat per blanqueig de capitals. El jutge havia enviat una comissió rogatòria a les autoritats andorranes demanant informació bancària del primogènit de l'expresident de la Generalitat. Després d'un llarg periple judicial, la justícia andorrana ho ha permès, i properament el magistrat espanyol rebrà la documentació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inicialment la jutgessa d'instància d'Andorra va denegar la comissió rogatòria, al·legant que només es podia donar la informació per delictes derivats de la corrupció, com tràfic d'influències o suborn, però no pas únicament per delictes fiscals. Davant d'una major concreció, la jutgessa andorrana va permetre inicialment entregar la documentació, però la defensa de Pujol Ferrusola va recórrer la decisió, al·legant, a més, que no es podia donar informació anterior al 2004, perquè qualsevol tipus de delicte ja estaria prescrit.

Ara, segons publica 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN, el Tribunal de Corts ha resolt el recurs i ha donat la raó a la justícia espanyola, i permet l'enviament de documentació d'Andbanc i de la Banca Privada d'Andorra (BPA) referent a Pujol Ferrusola, la seva exdona, Mercè Gironès, i diverses empreses dels dos. A més, no ha posat cap límit temporal.

Pujol Ferrusola i Gironès estan imputats per suposadament haver amagat fons a Andorra procedents de comissions irregulars per adjudicacions d'obres públiques o inversions a l'estranger. En la mateixa causa estan imputats també alguns empresaris que van pagar a Pujol Ferrusola, que hauria presentat factures falses per justificar els cobraments.

El jutge de l'Audiència Nacional que instruïa inicialment el cas, Pablo Ruz, considera que les empreses de Pujol Ferrusola i Gironès haurien rebut fins a vuit milions d'euros en comissions il·legals camuflades com a contractes d'assessorament. El magistrat parteix de diversos informes d'Hisenda que recullen el moviment de divises que ha fet el matrimoni durant vuit anys, i que superen els 32 milions d'euros entre 2004 i 2012. Els informes també recullen la documentació bancària requerida durant aquests mesos.

Segons la UDEF, les principals empreses que haurien pagat els 8 milions d'euros en comissions són Copisa i Isolux Corsán. Segons la policia aquests diners s'havien pagat com a contraprestació a treballs d'assessoria inexistents com simples trucades telefòniques "on s'informava sobre les possibilitats correctes".

En concret, centra les investigacions en les transaccions de 17 empreses i societats. Són entre altres Inter Rosario Port Services, Iniciatives Marketing i Inversions, Iberoamericana de Business and Marketing, Projecte Marketing CAT i Active Translation.

Aquestes empreses havien fet transaccions a través del BBVA, Banco Mediolanum i Credit Suisse amb sortida o destinació a Andorra, Luxemburg, Croàcia, Argentina, Uruguai Suïssa, Estats Units, Mèxic, França, Illes Caiman, Regne Unit, Leichenstein i Gabon.

Ruz va obrir la investigació sobre el fill gran de Jordi Pujol el desembre del 2012 fruit de les declaracions que la seva exparella, María Victoria Álvarez, i l'empresari Javier de la Rosa havien fet a la UDEF. Álvarez havia explicat que Pujol havia transportat en cotxe "importants quantitats de divers en efectiu" des d'Andorra a Madrid, passant per Lleida.

stats