Política 04/09/2015

Jordi Sànchez: "Qui cregui en la força de la mobilització i el dret a decidir, no té excusa per no ser a la Meridiana"

El president de l'ANC rebutja que la mobilització de la Meridiana tingui cap voluntat electoralista. "Els fets desmentiran els que diuen que no hi seran perquè és una convocatòria acte electoral", defensa

M.colomer
2 min

BarcelonaEl president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit aquest divendres que tothom que "cregui en la força de la mobilització ciutadana" com a motor de canvi social i polític, i en el dret a decidir "no té excusa" per no participar en la mobilització de la Meridiana de l'Onze de Setembre sota el lema Via lliure a la República catalana. "Els fets desmentiran els que diuen que no vindran perquè la Meridiana és una convocatòria electoral. No ho és. La Meridiana no és de ningú, i ningú se n'apropiarà perquè se l'haurà fet seva la ciutadania", ha asseverat Sànchez en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Responia així implícitament a les veus que des de Catalunya Sí que es Pot, començant pel seu cap de llista Lluís Rabell, han argumentat que no hi seran perquè enguany la mobilització té una connotació electoral. Sànchez ha dit també que l'organització "respectarà" la decisió que prengui el president de la Generalitat, Artur Mas, i que si finalment decideix que no hi participa, com amb la Via Catalana i la V, "no trobarà per part nostra polèmica, com tampoc la va trobar Colau" quan va anunciar que aquest cop no hi serà.

En una línia similar també s'ha expressat el president d'Òmnium, Quim Torra, que ha subratllat el fet que entitats obertament independentistes com l'ANC hagin optat per un lema inclusiu com ho és la Via Lliure a la República Catalana per facilitar la participació de sensibilitats ben diverses: "L'11-S fem una assemblea de pau i treva a la Meridiana [respecte de la campanya electoral]. És una convocatòria molt oberta a gent que pot sentir-se interpel·lada per uns valors de drets humans universals", uns "valors republicans àmpliament compartits per la societat catalana". "Tots els accents i reivindicacions estan garantides" a la Meridiana, ha afegit el responsable de mobilització de l'ANC, Josep Sabaté.

Permanència garantida a la UE

El president de l'ANC ha insistit en el fet que "indubtablement" Catalunya es mantindrà des del primer dia a la UE en cas d'independència. Tant és així, ha dit, que el govern espanyol no va aconseguir que la cancellera alemanya Angela Merkel digués explícitament al costat de Rajoy que s'expulsaria els catalans. "I no ho va dir perquè sap que no passarà", ha reblat.

"Ningú expulsarà 7,5 milions de ciutadans europeus ni restringirà els drets de 7,5 milions de ciutadans europeus, ni posarà limitacions a la lliure circulació de persones i mercaderies. Europa resoldrà el futur català de la mateixa manera que va resoldre altres incorporacions que no estaven previstes", ha afegit.

stats