Jordi Sànchez (ANC) repta a reforçar una majoria absoluta de Junts pel Sí amb Catalunya Sí que es Pot i Unió

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) desafia el PP, C's i PSC a concretar els escons amb què consideren que hauran guanyat

El president de l' Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, ha considerat "assegurada" la majoria absoluta de les forces independentistes –Junts pel Sí i CUP– a les eleccions del 27 de setembre i ha establert com a repte sumar una majoria qualificada, superior a l'absoluta, amb els defensors del dret a decidir: Catalunya Sí que es Pot i Unió. En una entrevista d'Europa Press, ha apuntat que "ningú" dubta que la majoria independentista se situarà per sobre dels 68 diputats –on hi ha la majoria absoluta–, i que el segon objectiu que ha de plantejar-se és arribar a la majoria qualificada amb les altres dues formacions.

"Les majories qualificades ens les juguem en aquesta segona anella –la de les forces no independentistes però partidàries del dret a decidir–. És l'escenari que donaria al Parlament un mandat inequívocament sobiranista i independentista" i garantirà que el procés tingui un ampli suport social i institucional, ha exclamat.

En relació amb el bloc de PP, C's i PSC, que han renunciat "inequívocament" al dret a decidir i són partidaris de mantenir la relació actual amb la resta d'Espanya, els ha desafiat a concretar l'horitzó a partir del qual podran dir que han guanyat els comicis. "Amb quants escons podran dir-ho? No valdrà que amb 40 escons ens vulguin fer creure que han guanyat les eleccions", tenint en compte que al Parlament tenen 135 escons, ha advertit. És més, s'ha atrevit a afirmar que "no hi ha una majoria alternativa a la sobiranista" el 27S, després de deixar clar que no preveu que perdin els independentistes i, en cas que ocorri, assumirà la derrota.

Després de preguntar-li si creu que el PSC pot tornar a l'anella dels defensors del dret a decidir, ha recordat que fins i tot l'han tret del seu programa electoral, tot i que ha afegit que no descarta que una part torni a defensar-lo en funció de les majories que es defineixin a Catalunya després del 27S.

Desbancar la llista més votada

També ha constatat que unes eleccions s'enfronten per majories parlamentàries, per la qual cosa és factible guanyar en escons i no tenir majoria absoluta en vots. Aquest escenari, ha afegit, obre la possibilitat de no respectar la victòria de la llista més votada i que així la suma d'altres candidatures puguin desbancar-la, una possibilitat que seria "legítima i legal" perquè, segons la seva opinió, són les regles de la democràcia.