Política 31/08/2015

Jordi Sànchez: "La resposta més clara a l'article de Felipe González l'hem de donar l'11-S a la Meridiana"

El president de l'ANC considera que CDC ha de donar explicacions sobre l'escorcoll a la seva seu

Ara
3 min
Jordi Sánchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), durant la presentació de l'estudi 'Impacte de la independència en l'empresa'. / ACN

Barcelona"La resposta més clara a l'article de Felipe González l'hem de donar l'11-S a la Meridiana". Així ha respost el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, a la polèmica missiva que l'expresident del govern espanyol ha adreçat als catalans aquest diumenge a través d'una carta a 'El País'. Segons ha assegurat el líder de l'entitat en una entrevista a Catalunya Ràdio, l'exlíder del PSOE "no parla amb objectivitat del procés" que viu Catalunya i "es queda amb els estereotips de carrer". Sànchez ha lamentat que es redueixi el procés sobiranista "a la dèria d'un senyor", Artur Mas, i s'ignori que es tracta d'una voluntat "enormement transversal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el president de l'ANC ha recordat que fa uns anys, quan José María Aznar estava a la Moncloa, Felipe González va assistir a una conferència a Barcelona on va afirmar: "Els que volen l'autodeterminació a Catalunya són una minoria, però si algun dia són majoria no tocarà altre remei que acceptar-ho". "On és aquest Felipe González?", ha etzibat Sànchez. Alhora, ha qualificat d"'equiparacions demagògiques" els paral·lelismes que l'expresident espanyol fa a la carta entre el procés català i el nazisme, i ha lamentat que la postura de veus importants d'Espanya sigui l'"enrocament", mentre que a Catalunya el procés s'ha fet amb una "excel·lència democràtica i cívica envejable". Tanmateix, ha assegurat que "caldrà diàleg" amb Espanya perquè "volem tenir una bona relació de veïnatge amb tothom".

"Tothom ha d'acceptar el mandat de les urnes"

Sànchez ha fet una crida perquè tothom es comprometi amb el 27-S, que cadascú faci la seva campanya, però que "tothom accepti el mandat de les urnes". En aquest sentit, ha afirmat que com més ampli sigui el "mandat" a favor del 'sí', "més clar i ràpid serà el recorregut per assolir una separació amistosa".

"Descarto l'opció que la Junta Electoral prohibeixi la manifestació" de l'11-S

Sobre la manifestació de l'Onze de Setembre a la Meridiana, el president de l'ANC ha descartat la possibilitat que la Junta Electoral l'acabi prohibint, ja que la legalitat espanyola contempla que el dret a manifestació s'ha de preservar fins i tot en jornades electorals, ha explicat, sempre que no hi hagi coacció als electors. En aquest sentit, ha lamentat el "debat interessat" que han fet alguns mitjans de comunicació "per desmotivar la gent".

Sànchez ha insistit, una vegada més, que la Via Lliure "no és un acte de campanya" de cap candidatura en concret i que la manifestació d'enguany "té el mateix ADN" que la V i el 9-N de l'any passat: "Apostar pel respecte al dret a decidir dels catalans". "Tothom hi és convidat, i com més formacions polítiques diferents hi hagi, millor", ha conclòs.

El president de l'ANC ha tornat a fer una crida perquè la gent s'apunti a la Via Lliure per evitar que hi hagi massa concentració de gent a uns trams concrets i, en canvi, es vegin trams sense omplir. L'objectiu, ha explicat, és aconseguir "una nova imatge aèria" que mostri tot el traçat de la Via Lliure –de Sant Andreu fins al Parc de la Ciutadella– ple de gom a gom.

Escorcolls a la seu de CDC

Sobre els escorcolls de divendres passat que posen en dubte el finançament de CDC, Sànchez ha assegurat que "qualsevol partit ha d'explicar-se i ha de donar explicacions a la ciutadania" en situacions com aquesta. "Amb el procés hem de fer net i esborrar rèmores del passat", ha assegurat. Malgrat tot, ha advertit que no es pot "acceptar passivament una utilització burda" de vincular la corrupció al procés sobiranista. A més, al seu parer, la corrupció a Espanya ha estat "sistèmica" en el finançament dels partits i no s'ha volgut afrontar.

stats