Política 02/04/2015

CiU només veu possible reobrir el debat sobre la llista unitària si hi ha un acord de totes les parts

Jordi Turull, president del grup parlamentari de la federació, avisa en una entrevista a l'ACN que votar Ciutadans o Podem el 27-S és com optar per PP o PSOE: "Són la versió 2.0 de populars i socialistes"

Acn
5 min
El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, durant una entrevista a l'ACN / ACN

BarcelonaEl president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha avisat que votar C's o Podem el proper 27 de setembre és el mateix que optar per PP o PSOE. "Són la versió 2.0 de populars i socialistes", ha dit en una entrevista a l'ACN. Ha reconegut que aquestes dues formacions saben "utilitzar de manera populista i mediàtica el patiment" de la gent, que en lloc d'anar a votar "amb el cap i amb el cor" pot acabar votant "amb l'estómac", i per això ha insistit que potser "són més moderns, però després, quan un rasca, l'ampolla és més maca, però és buida". Sobre la llista conjunta, Turull només veu possible reobrir el debat si totes les parts hi estiguessin d'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ciutadans ja sabem el que representa per a les ambicions polítiques de Catalunya, i Podem és 'ni sí ni no ni tot el contrari', és a dir, cap expectativa que hi pugui haver alguna reacció favorable al procés més enllà d'algunes paraules amb més simpatia alguns i amb menys els altres". Així de taxatiu s'ha mostrat Turull sobre el possible auge d'aquests dos partits en les eleccions del 27-S.

El també portaveu de CiU al Parlament ha subratllat que C's i Podem plantegen fer un "vestit de pedaços", mentre que el que està proposant el sobiranisme és "fer un vestit nou", seguint el model de les societats més avançades i justes. Turull ha citat diferents declaracions de membres d'ambdues formacions acceptant la centralització dels aeroports i parlant d'una reforma de la Constitució, "però amb les mateixes dinàmiques de sempre". "Per dir-nos això ja fa 40 anys que ens ho diuen, i ja fa un any que ens ho va dir el Congrés", ha recordat.

"Si som capaços de demostrar que una Catalunya independent és viable, que només amb els nostres recursos podem tirar endavant i que ho podrem decidir tot des d'aquí, jo crec que un vestit nou és molt més il·lusionant i apassionant que no que et vinguin a proposar un vestit de pedaços o un vestit que és vell i que li fas quatre sorgits", ha opinat Turull davant el risc que alguns ciutadans que estan patint la crisi i en un moment de desprestigi de la política acabin votant "amb l'estómac" en lloc de fer-ho amb el "cap i amb el cor".

El líder de CiU al Parlament s'ha mostrat confiat que hi haurà una majoria "molt clara i molt sòlida" a favor del procés, especialment ara que s'ha tancat un preacord sobre el full de ruta, que serveix per "no generar incerteses" i també per "evitar a gaudi d'altres una subhasta de si un fa la independència en quinze dies i l'altre, en una setmana, perquè això, l'únic que fa és desorientar".

"Tothom és necessari i imprescindible"

Turull ha reiterat que el preacord és obert a la incorporació d'altres forces polítiques i no n'ha volgut destacar una per sobre de l'altra, ja que "tothom és necessari i tothom és imprescindible". Al seu parer, la CUP és "necessària, com també ho és la mobilització ciutadana o el boca-orella". Després de recordar que l'única enquesta que val són les eleccions, ha demanat "treure's el marc mental autonomista i deixar les calculadores a banda". "Si anem a les eleccions del dia 27 amb marcs mentals autonomistes de dinàmica de tota la vida de partits, difícilment anirà bé", ha advertit.

Al seu parer, perquè hi hagi un acord majoritari és necessari que hi hagi voluntat de sumar, i que tothom sigui capaç de renunciar a part dels seus posicionaments. "No pots posar sobre la taula punts que puguin separar més que no pas ajuntar més", ha argumentat. Ara bé, ha insistit que el plantejament de cara al 27-S ha de ser "clar i explícit", perquè això és el que convertirà la cita electoral en plebiscitària.

Pel que fa a la llista unitària, Turull ha opinat que "no tindria cap mena de sentit que algú només anés insistint en aquesta idea" quan no va ser acceptada per ERC des d'un principi. Al seu parer, només és possible reobrir el debat si hi estiguessin d'acord totes les parts. "Tenim una proposta que no va ser acceptada, i el que no farem és anar donant voltes sobre el mateix. Amb el que tenim avançarem, ara ens mou complir l'acord de Mas i Junqueras", ha dit el president del grup parlamentari de CiU posant en relleu el preacord sobre el full de ruta.

En tot cas, ha continuat, el que toca ara és convèncer el màxim nombre de gent possible de les bondats de la independència, i ha considerat que una llista promoguda per l'ANC ja queda descartada des del moment en què hi ha un acord preliminar de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. Un dels grans beneficis d'aquest preacord, ha dit, és que els diferents actors es poden dedicar ara a explicar que "la independència és el millor instrument per viure millor en lloc de mirar-se de costat per veure qui ho fa més ràpid i millor".

Sobre la plataforma Construïm, inicialment impulsada per Josep Antoni Duran i Lleida, Turull s'ha limitat a dir que és normal que sorgeixin moviments de reflexió que també volen ser actors del procés que viu Catalunya, però ha admès que no està "gens d'acord" amb l'afirmació del seu manifest fundacional, en què assegura que la cohesió social està en risc.

"Alguns fan el joc a les clavegueres de l'Estat"

Pel que fa a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal i la corrupció política, Turull s'ha queixat que alguns partits estiguin "fent el joc a les clavegueres" de l'Estat amb l'actitud que estan tenint amb el CD de 'La Camarga'. Al seu parer, algunes formacions estan sent "condescendents" amb aquesta qüestió, fet que denota que "els mou més desgastar una força política que no pas anar a l'arrel del tema". "Que el PSC no vulgui escoltar-lo potser és perquè ja se l'ha escoltat abans", ha etzibat.

El portaveu de CiU ha reiterat que aquest no és un tema menor, i ha opinat que no pot ser que a alguns "no els generi cap tipus d'interès" aquesta gravació, quan ha transcendit que en aquesta conversa es parla de tenir fiscals amics i col·locar jutges.

També s'ha queixat que es doni més credibilitat a informes "inventats" que no pas a la paraula dels compareixents. "Estem en un estat on hi ha més zel per perseguir i criminalitzar qui posa les urnes que per castigar qui s'inventa informes", ha constatat Turull, que ha afegit que "en un país "normal i modern" el ministre de l'Interior ja hauria plegat.

En general, Turull ha avisat que la dinàmica de la comissió d'investigació no és que perjudiqui CiU, sinó que "afecta el conjunt de la política i ajuda a incrementar el seu desprestigi".

"Boicot" del PSC a la llei electoral

També ha aprofitat per criticar el que ha titllat de "boicot" del PSC a la llei electoral, i ha dit que arriba a pensar que els socialistes catalans simplement no volen tirar endavant aquesta regulació "perquè no es pugui dir que en el mandat de Mas hi ha hagut llei electoral".

Ha carregat contra el PSC per "no moure's" de la seva proposta quan la resta de partits ho han fet, i també per cridar ICV a no sumar-se a l'acord. "És un tema de dir 'no volem que hi hagi llei electoral aquesta legislatura perquè no tenim el pes ni el protagonisme que havíem tingut en altres legislatures'", ha resumit.

stats