Política 21/08/2015

Turull no descarta per a les eleccions espanyoles una llista similar a la de Junts pel Sí

"CDC, però també ERC o les entitats sobiranistes, hem demostrat que estem disposats a tot això que sigui positiu al servei d'aconseguir la independència", assegura el número 10 de la llista de Junts pel Sí

Efe
3 min
Jordi Turull, número 10 de Junts pel Sí, durant l'entrevista amb l'agència Efe. / EFE

BarcelonaEl fins ara portaveu parlamentari de CDC, Jordi Turull, s'ha mostrat obert que, en les pròximes eleccions generals, hi pugui concórrer una llista conjunta similar a la de Junts pel Sí, ja que "no es pot tancar cap porta" que pugui ser "positiva al servei de la causa" independentista. En declaracions a l'agència Efe, Turull ha volgut deixar clar que "tots els esforços i energies" estan centrats ara en les eleccions catalanes del 27-S, però ha suggerit que, a partir d'aquesta data i del resultat, "es poden plantejar tots els escenaris polítics".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Des de CDC no descartem cap tipus d'escenari. Vivim moments transcendents. I en moments transcendents, decisions transcendents. Veurem coses que potser políticament a escala de dinàmiques electorals o de partits no havíem vist mai, perquè un moment com aquest no l'hem viscut mai", ha recordat.

En aquestes eleccions del 27 de setembre, Turull ocupa el desè lloc per Barcelona de la llista Junts pel Sí, que agrupa CDC, ERC i entitats independentistes, així com altres partits escindits del PSC i Unió, com Moviment d'Esquerres o Demòcrates de Catalunya. Per a Turull, Catalunya està "davant la decisió política més important dels últims 300 anys" i, "en funció de com vagi el 27-S, tot és plantejable i res és descartable, no et pots tancar cap porta al servei de la causa".

"CDC, però també ERC o les entitats sobiranistes, hem demostrat que estem disposats a tot això que sigui positiu al servei d'aconseguir aquest instrument que és la independència per poder servir millor els ciutadans de Catalunya", ha assenyalat.

Per això, ha recalcat que el seu partit està "obert a tot", però ha matisat que ara estan "concentrats en el 27-S", ja que "si es perden energies ara a pensar en el després, pot passar que no vagi bé el que és nuclear, que són les eleccions catalanes". Amb referència a la proposta de reforma de la Constitució de Mariano Rajoy, Turull ha admès que el president del govern el fa "patir", ja que "l'experiència diu que quan en aquests temes es posen d'acord PP i PSOE, Catalunya hi perd". "Lluny de poder fer avançar alguna cosa, normalment s'aprofita per retrocedir. Em puc creure aquesta reforma en el sentit de limitar encara més, perpetuar i constitucionalitzar el procés de recentralització i residualització de Catalunya", ha advertit.

El que va ser president del grup de CiU al Parlament en la passada legislatura ha descartat que CDC pugui participar en una reforma i un debat que "si alguna virtut té, és que tothom ha arribat a la conclusió que així no es pot seguir". Per això, davant aquests "cants de sirena" des de l'Estat, ha afirmat que el seu partit se sent "molt allunyat" de "qualsevol debat sobre la reforma constitucional que no sigui per millorar el dret d'autodeterminació i el dret a decidir de Catalunya".

Com també del debat sobre un possible pacte fiscal per a Catalunya, que "ningú defensa a l'Estat". "Això ja ho hem intentat, és una etapa superada, ho vam provar, vam posar tota la bona predisposició i vam rebre un no per resposta", ha rememorat. D'altra banda, sobre les declaracions dels partits no sobiranistes que una alta participació en el 27-S suposadament beneficiaria aquestes formacions i que una baixa mobilització del vot donaria la victòria a l'independentisme, Turull ha dit que "com a demòcrata" li agradaria que participés "el cent per cent de la població".

"Em sembla que els que comencen a fer matemàtiques a partir de la participació tenen algun dèficit democràtic. Nosaltres, en la nit de les eleccions, si en lloc d'un 70% ha participat un 80%, estarem molt contents. I si és un 90%, encara més", ha expressat.

I sobre les crítiques des d'aquests partits al fet que l'independentisme pugui declarar la independència amb una majoria d'escons en el 27-S, però no de vots, ha recordat que va ser "l'Estat el que va impedir comptar vots" en una consulta acordada i legal.

"El que no pot ser és que aquells que ens diuen que no podem comptar escons, ens hagin impedit de tota manera comptar vots. Ja van demostrar la falta de sensibilitat quan es compten vots, perquè l'Estatut es va votar i l'Estat el va esquarterar. Els que no ens han deixat comptar vots no estan legitimats per dir-nos si es poden comptar escons o vots", ha sentenciat Turull.

stats