Política 31/03/2012

Jorge Alarte es presenta com l'alternativa de futur del PSPV per no “retrocedir 30 anys”

L'encara secretari general dels socialistes valencians explica als delegats que el seu projecte és una “solució de futur” mentre que la candidatura de Ximo Puig la titlla com una alternativa interna “que els ciutadans no entendrien”

Salvador Almenar
3 min

Alacant p { margin-bottom: 0.21cm; } Jorge Alarte s'ha dirigit per última vegada al plenari del 12é Congrés Nacional dels socialistes valencians abans que els delegats triïn al nou secretari general, Ho ha fet amb un discurs molt crític on ha demanat el vot dels delegats per a la seva candidatura per representar “una resposta de futur” a les necessitats de la societat valenciana. Per contra, del seu adversari, Ximo Puig, ha dit que només representa una “alternativa interna que els ciutadans no entendrien”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabedor que l'alcalde de Morella en aquests moments li avantatja en delegats, Alarte ha demanat als companys de partit que votin “conscients” que la seva candidatura representa una opció de futur enfront de qui porta ja “30 anys en diferents càrrecs del partit”. “No fem d'aquest l'1*é congrés bis”, ha sentenciat davant els 555 delegats que conformen el plenari. “Hem d'apostar per un projecte de futur, transformador i que de respostes als ciutadans valencians. Hem de superar els conflictes interns i apostar per un projecte socialista compartit”, ha conclòs.

El to crític inusual d'Alarte fa pensar que el secretari general sap que la seva reelecció s'ha complicat. Per això ha apostat “per dir-se les veritats a la cara” i li ha recordat a Puig que “està bé parlar del passat per saber on estem però que només amb el passat no hi haurà futur”. En el capítol de retrets, Alarte ha continuat la seva intervenció agraint-li a Puig que hagi reconegut la labor que ha dut a terme en la lluita contra la corrupció si bé ha dit que “ha estat la primera vegada que en el PSPV s'ha criticat que s'hagi lluitat contra ella amb tanta força”.

Alarte s'ha dirigit especialment als delegats que fins ahir recolzaven als precandidats Manolo Mata i Francesc Romeu, doncs sap que dels seus vots depèn en bona part la seva reelecció. A ells els ha dit “que comparteixen molts compromisos” i que ara, amb els seus candidats fora de la pugna per la secretaria general, “estan lliures per votar amb valentia i pensant en el futur”. Ha conclòs la seva intervenció reafirmant el seu compromís amb el socialisme valencià “estigui on estigui” però ha insistit que el seu projecte segueix sent “guanyar eleccions i no estar ara en un càrrec i després en un altre durant 30 anys”, en una clara al·lusió a Puig.

Discurs de vencedor

Per la seva banda, el candidat Ximo Puig ha pronunciat un discurs molt més integrador en el qual ha explicat mínimament el seu projecte i s'ha fet “corresponsable de les derrotes electorals no solament del PSPV sinó de totes les del PSOE”. Puig vol que el seu projecte 'alternativa progresssita' es converteixi en l'alternativa real al govern de la Generalitat valenciana perquè, ha recordat, que “els socialistes són l'única alternativa a la dreta del País Valencià”.

Puig ha recalcat que per recobrar la confiança dels ciutadans valencians, el seu projecte girarà entorn de quatre eixos. Ha qualificat al seu programa com una alternativa socialdemòcrata, valencianista, europeista i feminista. Sobre la recuperació del valencianisme ­una dels senyals que més podria diferenciar el seu projecte del d'Alarte­, Puig ha dit: “no sóc nacionalista, sóc un gran valencianista que estima a la seva terra”. “Nosaltres hem de ser tan valencians com socialistes i tan socialistes com a valencianistes”, ha explicat. I per a la defensa dels interessos valencians, Puig ha avançat que reclamarà un finançament més just per al País Valencià perquè “encara que és veritat que s'han malbaratat molts diners, també hem de recuperar molts diners que hem perdut”.

Al migdia, nou secretari general

En aquests moments els delegats estan exercint el seu dret a vot per triar al nou secretari general. S'espera que passat el migdia o a primera hora de la tarda es faci la proclamació. Després, o bé Puig o Alarte, es dirigirà de nou al plenari ja com a nou líder del socialisme valencià.

stats