Política 24/05/2017

El diputat valencià José Luis Ábalos (mà dreta de Sánchez), portaveu provisional del PSOE al Congrés

Substituirà Antonio Hernando, que va dimitir la nit de les primàries, fins al congrés federal

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez ha tornat aquest dimecres a Ferraz acompanyat dels seu equip de confiança: José Luis Ábalos i Adriana Lastra. EFE

MadridEl diputat valencià José Luis Ábalos serà el portaveu provisional del grup socialista al Congrés. Ho ha confirmat aquest dimecres el secretari general electe del PSOE, Pedro Sánchez, que ha tornat a Ferraz per reunir-se amb els treballadors. Ábalos va ser un dels ferms defensors del 'no' a Mariano Rajoy i forma part de la direcció socialista al Congrés. Sánchez ha deixat molt clar que la seva posició serà provisional fins que es defineixi el nou equip en el congrés federal del 16 al 18 de juny.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ábalos substitueix Antonio Hernando, que va dimitir immediatament després de saber la victòria de Sánchez, diumenge. Hernando havia sigut la mà dreta del líder socialista al Congrés fins al cop a Ferraz, quan es va canviar de bàndol i va decidir quedar-se a la cambra, fins i tot defensant l'abstenció des de la tribuna de l'hemicicle. Sánchez ja va avançar que no tenia intenció d'integrar-lo al seu equip.

Ara Ábalos té dos reptes importants al davant. Primer, defensar el 'no' als pressupostos generals de l'Estat, i després la resposta socialista a la moció de censura, prevista per al dimarts 13 de juliol. S'havia especulat que Isabel Rodríguez, també portaveu adjunta i propera a la gestora, s'hauria hagut d'empassar aquest gripau -la diputada sanchista Zaida Cantera s'hi mostrava favorable-. Però Sánchez ha decidit començar a mostrar a partir d'ara el nou PSOE al Congrés.

El segon pas ha sigut demanar la compareixença immediata de Mariano Rajoy, José María Aznar, María Dolores de Cospedal, Rodrigo Rato, Luis Bárcenas, Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cristina Cifuentes, així com fins a 50 dirigents del PP, en la comissió d'investigació de finançament il·legal del PP al Congrés.

stats