PREMSA INTERNACIONAL
Política 01/11/2012

El 'Wall Street Journal' acusa el sistema electoral de promocionar "mediocres" com Bono, Wert o Blanco

El rotatiu financer critica que Rajoy no encari profundes reformes a Espanya mentre que sí que reclama al Regne Unit negociar la sobirania de Gibraltar

Ara
2 min
Amb la presentació del seu primer llaibre de dietaris, Les voy a contar, de Planeta, José Bono ha fet una intensa gira mediàtica.

BarcelonaEl diari econòmic 'The Wall Street Journal' ha publicat aquest dimecres un dur article sobre la classe política espanyola firmat per Raymond Zhong en què acusa el sistema actual de provocar que els partits estiguin "poblats de mediocres a tots els nivells". En aquest sentit, cita l'exministre i expresident del Congrés José Bono, un "populista a l'estil centreamericà", el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de qui recorda que ha instat a "espanyolitzar els nens catalans per resoldre la crisi de la secessió [catalana]", i l'exministre José Blanco, que "va rebre la Gran Creu de l'Ordre de Carles III només dos dies després que el Tribunal Suprem li obrís una investigació per acusacions de suborn". En un article que arrenca amb crítiques a la política reformista del govern espanyol i que es refereix als dubtes sobre si demanar un rescat, el rotatiu destaca que "Rajoy és el líder més poderós del país en dècades", en referència a la seva majoria absoluta i a l'ampli poder territorial, però afirma que tot i això es dedica a fer una política de globus sonda i a afrontar "tímidament" la gestió de la crisi. De fet, compara l'estil caut de Rajoy amb "l'aparell burocràtic del Partit Comunista xinès" i destaca que les profundes reformes de l'Estat s'estan fent esperar, mentre que el president espanyol sí que reclama al Regne Unit negociar de nou la sobirania de Gibraltar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l'article del 'Wall Street Journal', part de la culpa del funcionament de la política espanyola està en el seu sistema electoral, on "els votants trien els seus legisladors en llistes tancades elaborades pels barons del partit, per la qual cosa els polítics responen als líders del partit, no als electors". També denuncia la importància de l'amiguisme i la xarxa clientelar a l'estat espanyol i la politització d'òrgans com el Tribunal Constitucional, el Banc Central, el cos diplomàtic o les caixes, a les quals acusa d'inflar la bombolla immobiliària quan "es van convertir en vehicles per a préstecs dirigits políticament". Zhong acaba l'article citant un poema de W. H. Auden sobre Espanya: "En aquella àrida plaça, aquell fragment esqueixat de la calorosa / Àfrica, tan bastament soldat a l'enginyosa Europa".

stats