ENTREVISTA A L'EXPRESIDENT ESPANYOL
Política 26/12/2011

Zapatero es declara "absolutament neutral" en la pugna entre Rubalcaba i Chacón per liderar el PSOE

L'expresident espanyol afirma al 'Diario de León' que les dues legislatures al càrrec li han servit per "estimar més el país, estimar profundament Espanya"

Ara
2 min
Zapatero i Rajoy mantindran una altra trobada abans de la cimera  del 9 de desembre per perfilar una posició comuna.

BarcelonaL'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha concedit la primera entrevista des que va abandonar la Moncloa al Diario de León, la seva terra natal. L'encara líder del PSOE hi afirma que no se sent molest per la publicació del manifest Molt PSOE per fer, en què exministres com Carme Chacón es desvinculen del seu projecte, i es desmarca de la seva rèplica, Jo hi vaig ser, que justifica les decisions preses. "Si hi ha res que he tingut com a president del govern espanyol és un suport incondicional del meu partit i una lleialtat exemplar dels meus companys", assegura Zapatero, qui ha puntualitzat que "ara tenim un congrés i és normal que abans hi hagi un debat i hi serà durant aquest mes". En aquest sentit, ha afirmat que serà "absolutament neutral" en el procés intern i que no es mullarà per si és Chacón, Pérez Rubalcaba o una tercera via qui ha de liderar el PSOE a partir d'aquest conclave.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero evita en tota l'entrevista carregar contra cap company de partit, rival o contra cap decisió del nou govern i afirma que ell té "bona relació personal amb Rajoy" i que "quan no hi ha càmeres ni fotos, la relació entre responsables polítics és molt més fàcil del que sembla". "Es dialoga i s'arriba a acords; cal traslladar-ho a la vida pública", ha defensat.

Se sent especialment orgullós de la llei del matrimoni homosexual i de la llei de dependència i es mostra confiat "que el 2013 podrem començar a tenir símptomes de recuperació". Accepta igualment que "la reducció del dèficit afecta el potencial de creixement", però assegura que "és una condició indispensable" perquè "és el termòmetre indispensable de la nostra capacitat de finançament". De la mateixa manera, creu que els ajustos no afecten les polítiques bàsiques de benestar: "la sanitat universal, l'educació pública i gratuïta fins als 16 anys, el sistema de pensions, la llei de dependència", però "tindrem problemes amb el ritme de creixement d'inversió en infraestructures".

Les dues legislatures de president espanyol, a més, li han alimentat l'esperit patriòtic: "La meva primera responsabilitat serà sempre defensar Espanya, parlar bé d'Espanya. Això és el que un aprèn vuit anys després d'estar al front dels destins de la nació, a estimar més el teu país, a estimar profundament Espanya".

stats