DRET A DECIDIR
Política 17/06/2014

Margallo diu que la independència de Catalunya és "inviable" econòmicament

"No optin per una consulta que faria inviable una Catalunya en termes econòmics", ha dit el ministre d'Exteriors dirigint-se al Govern d'Artur Mas

Agències
2 min
El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, aquest divendres / EFE

BarcelonaEl ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimarts que la independència faria "inviable" econòmicament Catalunya i s'ha mostrat "absolutament convençut" que als catalans els "ha anat bé i els pot anar millor" si segueixen dins d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conferència en el marc de l'esmorzar-col·loqui 'Primera Plana' organitzat per 'El Periódico de Catalunya', a Barcelona, Margallo ha opinat que seria un greu error que Catalunya se separés d'Espanya, cosa que podria tenir conseqüències "catastròfiques" per a la seva economia.

"No opti vostè per una consulta que faria inviable una Catalunya en termes econòmics", ha dit Margallo, al·ludint al Govern d'Artur Mas i la consulta convocada per al 9 de novembre.

El titular d'Exteriors ha argumentat que el govern espanyol només pot negociar sobre el que disposa la Constitució i les seves competències, entre les quals no hi ha permetre la consulta.

"A Catalunya li ha anat bé i li pot anar millor, sobretot perquè som en un canvi de model, cap a un sector dirigit a l'exterior, que afavoreix comunitats exportadores" com Catalunya i el País Valencià, ha exposat.

Segons Margallo, Espanya i Catalunya estaran molt millor juntes que separades, i més tenint en compte les conseqüències "catastròfiques" en termes econòmics que suposaria la separació, i ha reiterat que l'executiu espanyol no pot asseure's a dialogar sobre una iniciativa no viable ni factible.

"Si vostè em diu que el convidi a dinar, el convido. Però si em diu que es vol emportar la meva dona, jo li diré: home, com a mínim n'haurem de parlar", ha ironitzat el ministre, que s'ha mostrat disposat a parlar sobre una reforma de la Constitució de tall federal sempre que algú li precisi què significa.

Segons Margallo, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, és qui ha de decidir si s'afronta aquesta reforma, però per fer-la "cal saber què es vol reformar i quins beneficis i problemes" comportaria el canvi constitucional.

A més de marcar distàncies amb el referèndum d'Escòcia, ha insistit que una declaració unilateral d'independència no seria reconeguda per la comunitat internacional, i després de preguntar-li si Espanya vetaria Catalunya si s'independitzés, ha respost que ja es pronunciarà en el cas que es produeixi.

stats