CANVI DE CICLE
Política 29/10/2013

Margallo crida el Govern a abandonar un procés sobiranista que "és pur il·lusionisme"

El ministre demana des de Letònia no fer perdre el temps a la gent i evitar frustracions

Efe
2 min
El ministre d'Exteriors, García-Margallo, aquest dimarts al Congrés / EFE

VílniusEl ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dimarts que el procés sobiranista de Catalunya és una "via sense sortida" i ha advocat per abandonar "com més aviat millor" aquesta "via, que és pur il·lusionisme", per parlar "en termes de realitats". García-Margallo, que es troba de visita oficial a Lituània, ha fet aquestes declaracions als periodistes després de la seva reunió a Vílnius amb la presidenta de la República, Dalia Grybauskaite. El ministre s'ha referit a aquest assumpte després que el passat 14 de setembre el cap de govern de Lituània, Algirdas Butkevicius, defensés que "cada país ha de trobar el seu propi camí i té dret a l'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García-Margallo ha abordat aquest assumpte en la seva reunió amb el seu homòleg lituà, Linas Linkevicius, qui, segons el ministre espanyol, "ha entès perfectament el que passa".

El cap de la diplomàcia espanyola ha parlat del procés d'independència dels tres països bàltics –Lituània, Letònia i Estònia– per explicar que quan van decidir apostar per la independència "no es van acollir a la via de l'autodeterminació constitucionalment consagrada, sinó que van denunciar el Pacte Molotov-Ribbentrop". Mitjançant aquest pacte, Adolf Hitler i Ióssif Stalin es van repartir esferes d'influència a l'Europa de l'Est.

El ministre espanyol ha apuntat que l'única Constitució que preveu el dret a una secessió unilateral és la d'Etiòpia i ha insistit que no hi ha cap país de la Unió Europea (UE) que ho permeti. "Amb la qual cosa un territori que declarés unilateralment la seva independència, ni tan sols seria estat. Per tant, en no ser estat no compliria la primera part de les condicions que estableix l'article 49 de la Unió: un estat europeu, en no ser estat, ni tan sols podria plantejar la seva adhesió", ha afegit.

Per aquest motiu, García-Margallo ha considerat que es tracta d'una "via sense sortida" per a Catalunya que pot ocasionar un "problema terrible" per a aquesta comunitat i per a la resta d'Espanya.

Després d'apuntar que en termes econòmics seria una "catàstrofe" per a Catalunya i per a la resta del país, el ministre ha dit que "l'amputació" d'Espanya "seria dolorosa". "Com més aviat s'abandoni una via que és pur il·lusionisme i ens posem a parlar en termes de realitats, menys temps farem perdre a la gent i provocarem menys frustracions", ha matisat.

stats