Política 06/05/2014

Margallo ultima un estudi jurídic sobre les conseqüències de la independència

El ministre assegura que un estat català "empobriria" la ciutadania

Efe
2 min

Nova YorkUna hipotètica secessió de Catalunya no seria reconeguda per la comunitat internacional i això suposaria l'empobriment de la seva població, segons un informe jurídic que prepara el ministeri d'Afers Estrangers. Així ho ha assegurat aquest dimarts el ministre José Manuel García-Margallo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular d'Afers Estrangers ha dit que els serveis jurídics del seu Ministeri estan "fent els últims retocs" a l'informe, la conclusió del qual és "la mateixa" que la de Nacions Unides sobre la qüestió de Crimea: "Una secessió unilateral o un referèndum de secessió no emparat per la Constitució d'un país no pot ser reconegut per la comunitat internacional".

"És així de senzill, no és res nou", ha afegit García-Margallo en unes declaracions als periodistes a la seu de Nacions Unides, on avui ha tancat dues jornades de reunions per promoure la candidatura espanyola al Consell de Seguretat amb vista a l'elecció que realitzarà l'Assemblea General l'octubre pròxim.

El ministre ha assegurat que en les seves reunions "ningú" li ha preguntat per la qüestió catalana i ha indicat que l'informe, del que no ha donat data de publicació encara que porta "molt temps" fent-se, vol "explicar" les conseqüències d'una hipotètica secessió.

Ha afegit que la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent dependria de dues coses: del seu reconeixement internacional, per exemple amb l'accés a l'FMI, i de la seva pertinença a la Unió Europea, cosa que els responsables comunitaris ja han deixat clar anteriorment, ha recordat.

I ha advertit que, "si no es produís cap de les dues condicions, l'empobriment de la població seria molt important".

"Llavors caldria fer preguntes de l'estil com pagaran un deute públic que tenen i la que hagin d'assumir?; qui pagarà les pensions?; quina sostenibilitat té un sistema de pensions?, (o) quin serà el nivell d'ocupació si les possibilitats de comerç exterior disminueixen?", ha insistit.

Es tracta, ha explicat García-Margallo, de "les conseqüències pràctiques que qualsevol ciutadà ha de valorar", ja que fa falta "conèixer les conseqüències de cada decisió"

stats