Política 20/06/2014

Margallo s'esperava la reacció de Mas: "A qui no li agrada la unitat d'Espanya no li pot agradar el discurs" de Felip VI

El ministre d'Exteriors subratlla que "no correspon" al rei resoldre la qüestió catalana perquè és un monarca "constitucional i no té poders executius"

Acn
2 min

Madrid"M'esperava la reacció de Mas després del discurs de Felip VI", ha explicat el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo. Al ministre no l'ha sorprès que el president de la Generalitat, Artur Mas, no aplaudís ahir la intervenció del rei al Congrés dels Diputats durant l'acte de proclamació perquè, a parer seu, "a qui no li agrada la unitat d'Espanya no li pot agradar el discurs". Així ho ha expressat aquest divendres durant una entrevista a TVE. García-Margallo ha assegurat que ahir Felip VI va fer una "apel·lació a la unitat, que és el que representa la Corona, tot reconeixent la diversitat", i ha considerat que "no correspon" al monarca resoldre la qüestió catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, s'ha mostrat convençut que "els líders nacionalistes han trobat a faltar alguna referència plurinacional, que és un fet discutible". Tot seguit, ha destacat quatre trets fonamentals del discurs del nou monarca: "la necessitat de regenerar les institucions per recuperar l'afecció ciutadana, la necessitat de recuperar-se de la crisi, l'apel·lació a la pluralitat d'Espanya i la necessitat de tenir un lloc privilegiat al món".

"No correspon" al rei resoldre la qüestió catalana

"El rei és constitucional i les decisions que adoptem en aquest i en altres temes són discussions que ha d'abordar el poble espanyol a través dels seus representants polítics", ha subratllat el ministre d'Exteriors durant la seva intervenció. "El rei pot ajudar, arbitrar, moderar, pot apel·lar al consens com va fer, però al rei no li correspon resoldre això. És un rei constitucional i no té poders executius", ha conclòs.

Per José Manuel García-Margallo la consulta del pròxim nou de novembre demana a la gent que es posicioni sobre "una cosa impossible en ella mateixa" i, per aquest motiu, ha afegit que "no podem començar a negociar". "Separar-nos seria dolent per a Espanya però molt dolent per a Catalunya", ha assenyalat, i ha considerat que la viabilitat d'una Catalunya independent depèn de dues coses: "que el nou estat tingui el reconeixement per part de la comunitat internacional i que aquest nou estat pertanyi o no a la Unió Europea". "El contrari suposaria un empobriment", ha sentenciat.

Margallo ha insistit que es tracta d'una "solució inviable" perquè la Constitució "no ho permet", i ha acabat reflexionant que, "si no ho permet, estaríem davant una secessió contrària a l'ordenament espanyol". "Com que seria contrària no podria ser reconeguda per la comunitat internacional ni per la Unió Europea", ha subratllat.

Finalment, el cap de la diplomàcia espanyola s'ha mostrat convençut que el president de la Generalitat, Artut Mas, "no se saltarà la llei" perquè, segons ell, "la llei és l'única garantia per fer persistir les llibertats", i ha acabat assegurant que "saltar-se la llei és tot el contrari a l'estat de dret".

stats