Política 23/01/2014

Margallo adverteix els independentistes de les conseqüències "lesives i letals" de la secessió per a Catalunya

El ministre d'Exteriors creu que l'ofensiva sobiranista pot afectar negativament l'ocupació a l'Estat

Acn
2 min

MadridEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha advertit aquest dijous en una entrevista a Onda Cero de les conseqüències "lesives i letals" que la secessió tindria per a una Catalunya independent, que segons uns "estudis" de què ha dit disposar patiria un "empobriment immediat" d'entre el 25 i el 30%. El ministre ha afirmat que les seves paraules no són "una amenaça" sinó "l'explicació del que comportaria la sortida de Catalunya d'Espanya", perquè seria també la "sortida de la UE i de l'ordre internacional". Ha afegit que l'ofensiva sobiranista no genera "res de positiu" per a la imatge a l'exterior i fins i tot pot suposar una "pèrdua d'ocupació". Margallo ha desplegat l'argumentari del ministeri d'Exteriors contra la independència de Catalunya, el mateix que el seu departament va enviar a totes les ambaixades espanyoles en un document de 210 pàgines que pretén combatre el missatge de la Generalitat i els partits sobiranistes a l'exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a 'Herrera en la Onda' ha minimitzat l'impacte de les cartes que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar als governs europeus. Segons el ministre, "el que ha comprovat el senyor Mas és que les cartes que no s'envien per conducta reglamentària a través de les ambaixades i que a més inclouen peticions contràries a l'ordre legal espanyol i europeu tenen la resposta que tenen: que només hi ha hagut una resposta del govern d'Hongria, la resta ha guardat silenci".

Conseqüències "letals" per a Catalunya

En aquest marc, ha recordat que ell, "com qualsevol espanyol que defensa la unitat d'Espanya", forma part de la "campanya d'explicació" que ha engegat el govern espanyol per "advertir els catalans –que no són tots– que pretenen la secessió quines serien les lesives i letals conseqüències per a Catalunya d'aquesta secessió".

Farà "tots els possibles" per defensar la unitat d'Espanya

Per aquest motiu ha reiterat que ja ha donat "instruccions molt precises" al servei exterior espanyol sobre el que està passant i farà "tots els possibles" per "defensar la unitat d'Espanya".

"No és una amenaça"

Segons Margallo, les seves paraules "no són una amenaça", sinó "explicar bé" que la sortida de Catalunya d'Espanya seria la sortida de l'ordre internacional. "Dubto que hi hagués gaires països fora de la UE que reconeguessin un estat que neix d'una declaració d'independència", ha dit.

"Empobriment immediat" d'entre el 25 i el 30%

En aquest sentit ha afirmat que disposa d'estudis que apunten que Catalunya tindria un "empobriment immediat" d'entre el 25 i el 30%, perquè perdria el seu accés al Banc Central Europeu (BCE) i al Fons Monetari Internacional (FMI) i tindria l'obligació de pagar aranzels pels productes que ven a l'exterior. També patiria un problema de finançament del deute i hauria d'afrontar venciments de més de 50.000 milions d'euros.

La campanya "afecta negativament" l'ocupació

Per últim, Margallo ha volgut advertir que la campanya sobiranista està afectant negativament la imatge exterior d'Espanya, un fet que el "preocupa" perquè d'aquesta imatge "en depèn en bona part l'ocupació" a través dels motors dels interessos d'accés al diner, venda de productes i turisme. "Tot això està lesionant la imatge d'Espanya i el servei exterior està per al contrari, per millorar-la", ha dit.

stats