Política 12/03/2014

Margallo: "No existeix, a cap país del món, un dret absolut a votar"

El ministre d'Exteriors nega a la Cope el "dret a decidir" dels catalans. Diu que amb la independència perdran la ciutadania europea i "s'autoexclouran" de la UE, i que les entitats bancàries no tindran accés a la liquiditat del BCE

Ara
2 min
José Manuel García-Margallo, aquest dimarts a Lleida / DAVID BESORA & EFE

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, nega el dret dels catalans a decidir el seu futur i assegura que "no existeix, a cap país del món, un dret absolut a votar". En una entrevista a la Cope, Margallo ha remarcat que "tot el dret a vot té uns límits", que en aquest cas és "la integritat territorial", un terme que "no és una originalitat espanyola", ha dit. "Totes les Constitucions del món, menys la d'Etiòpia, ho contemplen".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El titular d'Exteriors espanyol ha reiterat que, amb la independència, els catalans perdran la ciutadania europea –perquè està "vinculada a la ciutadania de cada estat membre"–, i "s'autoexclouran" de la UE, ja que, si bé "és cert que no se'ls expulsarà", ha reconegut Margallo, en "quedaran exclosos" en el moment en què surtin d'Espanya. El ministre també ha advertit que les entitats bancàries catalanes no tindran accés a la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE) i que el futur estat català quedarà fora de la comunitat internacional, ja que "ningú" reconeixerà com a vàlid el referèndum, ha advertit.

"Els catalans són els que més tenen a perdre amb una declaració unilateral, il·legal i inconstitucional d'independència a Catalunya", ha conclòs Margallo, que ha explicat que els ambaixadors espanyols tenen el mandat de sortir al pas dels articles sobre el procés català publicats a mitjans estrangers i d'explicar "quina és la realitat d'Espanya".

Crimea: "Un referèndum que és contrari a la Constitució d'un país no és vàlid"

El ministre d'Exteriors espanyol s'ha postulat en contra del referèndum sobre l'annexió de Crimea a Rússia que se celebrarà aquest diumenge a la república autònoma ucraïnesa. Margallo ha assegurat que és "il·legal", perquè "viola la legislació internacional", i ha remarcat que "un referèndum que és contrari a la Constitució d'un país no és vàlid".

El titular d'Exteriors també ha fixat les "línies vermelles" que invaliden la celebració del referèndum crimeà, que són el respecte per "la integritat territorial" i la "sobirania" d'Ucraïna, ha remarcat.

stats