CANVI DE CICLE
Política 10/09/2015

Montilla alerta del risc de "profunda divisió" en la societat catalana si s'hi consoliden dos blocs

La solució passa, entre d'altres, per canviar les "actituds" i els "actors de govern" tant a Catalunya com a Espanya

Acn
2 min
Sí: José Montilla, Màrius Serra. No: A. Pérez Rubalcaba, Peña Canet de MAr

BarcelonaL'expresident de la Generalitat José Montilla ha alertat aquest dijous del risc de "profunda divisió" en la societat catalana si, després del 27-S, es consoliden els blocs independentista i unionista. En la tradicional carta que publica per la Diada, Montilla subratlla que "el més greu" del procés sobiranista és que "es consolidi una línia de divisió entre els ciutadans en funció de la seva adhesió o no a la proposta independentista". Una possibilitat que reclama que "tothom" es comprometi a evitar. Els problemes "reals" d'encaix de Catalunya a Espanya es poden resoldre, segons l'expresident, amb "noves actituds i nous actors als governs de la Generalitat i l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les eleccions del 27 de setembre "no són unes eleccions normals", reconeix Montilla en el document publicat a la seva pàgina web. No ho són, segons explica ell mateix, pel seu contingut de fons, "que no és altre que la relació entre Catalunya i el conjunt d'Espanya". L'expresident afirma que aquesta relació s'ha "deteriorat" en els últims anys i atorga la responsabilitat compartida d'aquest fet al govern espanyol i a la Generalitat. Per això, arriba a la conclusió que un canvi en els governants en les dues administracions facilitaria l'acord i contribuiria a resoldre el problema.

Montilla ha criticat el PP i, en especial, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per no haver plantejat alternatives "intel·ligents" als problemes d'autogovern de Catalunya, per iniciar una progressiva "recentralització" de l'Estat i per basar la resposta al procés sobiranista en l'àmbit estrictament jurídic (querelles pel 9-N, proposta de reforma exprés de les funcions del TC, etc.).

D'altra banda, ha carregat contra els independentistes per "obviar" el debat sobre les polítiques econòmiques i socials –principal preocupació per a Montilla– i centrar-se en les seves reivindicacions nacionals. "Avui s'ha fraccionat el catalanisme i tots els partits polítics catalans que s'identificaven amb aquesta cultura política travessen o han travessat fortes crisis internes", recorda. "Però el més greu no és la situació de les organitzacions polítiques. El més greu, i ens hem de comprometre tots a evitar-ho, és que es consolidi una línia de divisió entre els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya, en funció a la seva adhesió o no a la proposta independentista", afegeix.

Segons Montilla, "si s'instal·la en el debat polític i social la idea que qui no comparteix la solució sobiranista no és un bon català, provocarem una profunda divisió a la nostra societat". Un risc que l'expresident de la Generalitat identifica en l'"estàs amb mi o estàs contra mi", que podria arribar a consolidar-se al mateix temps que es consolidin els blocs unionista i independentista.

Com ja s'ha esmentat abans, la solució al problema passaria perquè "nous governants i noves actituds" comencessin a protagonitzar la vida política catalana i espanyola. "Una nova etapa amb governs dedicats a unir i no a dividir. A resoldre els problemes i no a empitjorar-los", sentencia. Governs que Montilla reclama que centrin les prioritats a "tornar l'esperança a tants milers de persones, especialment joves, que necessiten trobar una feina digna, amb un sou digne i unes expectatives professionals positives". "Desitjo que Catalunya pugui obrir, així, una nova etapa de prosperitat que permeti millorar la vida quotidiana de tots", conclou.

stats