ABERRI EGUNA

El PNB reclama el dret de decidir en un moment en què "aquell lema de 'Pàtria o mort' és passat"

El dirigent nacionalista basc Joseba Egibar creu que l'economia espanyola "està intervinguda" i crida Euskadi que funcioni com una nació

El president del PNB a Guipúscoa , Joseba Egibar , ha reivindicat avui la importància del dret a decidir en un moment en què alguns ni tan sols tenen aquesta possibilitat, com , per exemple, l'" economia espanyola", que , segons ell , "està intervinguda " . Egibar ha fet aquestes declaracions a Sant Sebastià en un acte en què s'ha hissat una ikurriña a la seu donostiarra del Partit Nacionalista Basc coincidint amb la celebració demà de l'Aberri Eguna ( Dia de la Pàtria Basca ) .

El dirigent nacionalista , en una intervenció íntegrament en euskera , ha assegurat que hi haurà mitjans de comunicació que el que destacaran és que els abertzales celebren dividits l'Aberri Eguna . Segons la seva opinió , darrere d'aquests titulars es pretén " amagar " que els que demà commemoraran aquesta data són tots aquells que creuen que la nació basca existeix. " Reclamem el dret a construir la nostra pròpia nació " per " vies polítiques i democràtiques" , ha recalcat Egibar , que ha recordat que aquest és el camí que ha defensat el PNB en les últimes dècades . Ha opinat, a més, que aquest Aberri Eguna té una característica especial, i és que es commemora en un context en què " la violència d'ETA ja és passat " .

"Aquell lema de ' Pàtria o mort ' afortunadament és passat " , ja que " la pàtria és vida i vitalitat" , ha afegit . El president del PNB està convençut que totes les decisions han de ser pensades per encertar i que el poble basc " tirarà endavant " si funciona com a tal , com "una nació" . "Si som amos del solar basc , construïm-hi a sobre una casa que reunirà tots els bascos de forma democràtica i pas a pas , però sense oblidar qui som , d'on venim i on anem " , ha afegit .

Ha insistit que en aquest moment és " clau" el dret a decidir, ja que alguns ni tan sols tenen aquesta possibilitat, perquè se'ls nega com , segons ell , passa amb l'" economia espanyola", que   "està intervinguda " .