10/02/2014

Josep Anglada: d'amo de la ultradreta a líder sense vassalls

3 min
PxC acusa Anglada de gestió opaca dels recursos.

Barcelona"Ho controla tot. És el dirigent del partit, però també el propietari de la marca. La relació que tenia amb ell semblava la d'un empresari amb un empleat". La reflexió és de Jaume Farrerons, primer secretari general i ideòleg de Plataforma per Catalunya (PxC), un dels homes que coneixen més bé l'etapa en la qual es va engendrar la formació d'ultradreta que fins dissabte liderava Josep Anglada. Farrerons, que va abandonar el partit per desavinences amb el president, destacava dues facetes de la seva conducta: el caràcter autoritari i la nebulosa que envoltava el funcionament de partit, sobretot en la gestió econòmica. "Tot i ser secretari general, mai vaig poder veure els comptes, ni cap extracte del banc. I l'hi havia demanat", subratllava Farrerons fa sis anys, quan Anglada s'havia convertit en cap de l'oposició a l'Ajuntament de Vic i acumulava disset regidors arreu de Catalunya. Ara, amb 67 edils, la cúpula de PxC no ha tolerat més irregularitats en la tresoreria. La desconfiança s'ha convertit en rebel·lió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Anglada el partit se li ha fet gran. PxC ja no és una joguina tan manejable, com es va constatar en el consell executiu de dissabte, quan els quinze membres de la direcció presents -d'un total de divuit- van aprovar per unanimitat la seva destitució. Van votar en contra d'Anglada dirigents que sempre li havien estat afins, com August Armengol, regidor al Vendrell i vicepresident de la formació. Abans els comentaris crítics que podien sorgir en alguna executiva eren frenats alçant la veu. Ara les disputes internes assoleixen la categoria de revolta. I el descontentament, ordit segons Anglada per Robert Hernando (secretari general i regidor a Igualada) i Daniel Ordóñez (regidor a l'Hospitalet), ha cristal·litzat en un cop de timó sorprenent. El líder xenòfob ha estat víctima de la seva pròpia conducta, de decisions incoherents -com la inacció de cara a les eleccions europees, quan la ultradreta aspira a créixer- i d'una gestió opaca -se l'acusa de pensar tan sols en el benefici propi-, fins al punt que els que l'aplaudien ara hi veuen un llast.

Anglada ha viscut per la PxC i de la PxC. Dedicat en exclusiva al partit -des que és regidor no ha exercit cap professió-, viu de l'exercici de la política. Però l'autogestió d'Anglada ha trobat fiscalitzadors. Entre càrrecs electes s'acumulaven fugues -l'última, dels regidors de Manlleu- i malestar per la manera com controlava les assignacions econòmiques que rebia el partit, així com per les suposades exigències econòmiques a futurs caps de llista. "No he demanat diners a ningú per participar en les pròximes eleccions. Són mentides. Al contrari, he aportat diners de la meva butxaca al partit", rebat Anglada a l'ARA. I recorda que els comptes de PxC els validava cada tres mesos el consell executiu.

El líder populista confia en el suport de la militància en el pròxim congrés, que podria ser abans de l'estiu, per desencallar l'atzucac. Anglada entén que continua sent el president electe, mentre que la nova cúpula li recorda que el consell executiu ha pres una decisió d'acord amb els estatuts. Anglada, però, recupera l'estratègia del complot. "És un mal cop d'estat. Aquest complot ve de lluny i els instigadors són a Igualada i l'Hospitalet", apunta en referència a Hernando, que ara aglutina els poders executius, i Ordóñez.

El 1992, quan el van expulsar de Frente Nacional, entre altres qüestions, per "apropiació indeguda de béns del partit i d'unes 350.000 pessetes" -com recollia una carta del partit-, també va buscar subterfugis per qüestionar l'expulsió de la formació d'ultradreta. Fa uns sis anys, en una entrevista al seu domicili de Vic, Anglada responia així a la pregunta de si s'imaginava el partit que havia fundat amb un altre president: "PxC sense la figura de Josep Anglada no seria el mateix. Això ho té clar tothom".

La nova cúpula de PxC amenaça amb sancions

L'endemà de la reunió de la cúpula de PxC que va cessar Josep Anglada com a president va seguir el creuament de declaracions entre els implicats. Així, el regidor de Vic va acusar la direcció d'haver actuat de manera "il·legal", vulnerant els estatuts del partit, i, considerant-se'n encara president, va anunciar la suspensió de militància i l'obertura d'expedients als membres presents a la reunió. La cúpula de la formació xenòfoba, però, va respondre-hi afirmant que havien complert els estatuts i el va amenaçar amb sancions de fins a 600.000 euros si utilitzava les bases de dades d'afiliats per intentar recuperar el càrrec.

stats