SIMPOSI 'ESPANYA CONTRA CATALUNYA'
Política 12/12/2013

Josep Fontana: "Encara s'opta per la nostra reducció a una província de Castella"

L'historiador assegura que Espanya s'ha passat tres segles intentant "domesticar" els catalans

Sara González
1 min

BarcelonaHan passat 300 anys i poc ha canviat l'estratègia de l'estat espanyol vers Catalunya. Aquesta és la tesi que ha desenvolupat Josep Fontana, catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra, durant la lliçó inaugural del simposi 'Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014). "No hem avançat gens, encara s'opta per la nostra assimilació forçada i la reducció a una província de Castella", ha assegurat Fontana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'historiador ha explicat que des de la Guerra de Successió, que ha definit com una "pugna" entre un sistema polític monàrquic absolut de domini feudal i un de democràtic que seguia la mateixa evolució que el de països com Holanda, Espanya ha cregut que havia de "domesticar" els catalans. Però Fontana ha subratllat que aquest "esforç per construir una sola nació espanyola" ha fracassat en el cas de Catalunya.

La prova més evident, ha resumit, van ser la manifestació del 2010 per la sentència de l'Estatut, que posava de relleu "una tardana consciència" d'una recentralització que "ha anat avançant imparablement", i la manifestació del 2012, on els catalans van demanar "un canvi total de rumb dels drets socials i nacionals".

Fontana ha destacat que gràcies al "corrent profund de consciència col·lectiva" que potser en algun moment ha semblat ocult, s'ha mantingut la nació catalana i que, per exemple, va ser gràcies a les classes populars catalanes que s'ha mantingut viva la llengua.

stats