Política 05/11/2012

Carod i Maragall avisen els partits d'esquerres: "O renovar-se i sumar o marginalitat política"

Els dos exdirigents del tripartit, l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva i el filòsof Josep Ramoneda fan una crida a una aliança de les esquerres després del 25-N

Sara González
2 min
Raül Romeva, Josep-Lluís Carod-Rovira, Josep Maria Balcells i Ernest Maragall a l'acte al Col·legi de Periodistes / MANOLO GARCÍA

Barcelona"O renovar-se i sumar o marginalitat política". Aquest és l'avís que ha llançat l'exlíder d'ERC Josep Lluís Carod Rovira en un debat que té per objectiu ser la "llavor" de l'esquerra del futur. L'exconseller Ernest Maragall ha assegurat que es tracta "d'afegir i no de substituir" perquè l'esquerra estigui a la "conducció" del tren de l'estat propi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carod i Maragall, juntament amb l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva i el filòsof Josep Ramoneda, han participat aquest dilluns en un debat que ha tingut per objectiu fer una crida a construir una aliança d'esquerres després del 25-N per fer front a una CiU que ara per ara no té rival. A l'acte hi han assistit el candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i la número dos d'ERC, Marta Rovira. Però no hi ha assistit cap membre del PSC, una absència que ha estat destacada pels participants del debat.

"Tenim massa esquerra per a tan poc país", ha dit Carod, qui ha considerat que cal equilibrar el sistema polític català perquè "sense una esquerra forta, mana la dreta". L'exdirigent d'ERC ha insistit que l'actual sistema està "descompensat" i que fa falta una esquerra sobirana, que no depengui de cap partit espanyol, amb "cultura de govern".

En aquest sentit, Maragall ha recordat que el PSC ha passat en pocs anys de 56 a 28 diputats i ha alertat que s'està deixant el país "en mans de la dreta" ara que el "procés de decisió a Catalunya ja ha començat".

Ramoneda ha lamentat que l'esquerra catalana renegués del tripartit i renunciés a governar. "L'esquerra està entregant el monopoli de la independència a la dreta", ha alertat el filòsof, qui ha alertat que la refundació de l'esquerra "ja no s'haurà de fer des del PSC" com s'havia dit anteriorment. Ramoneda ha criticat també el lema del PSC, "l'alternativa sensata", perquè el considera propi d'un partit "conservador".

Romeva, per la seva banda, ha advertit que "una suma de sigles no funcionarà" i ha defensat que cal un "nou marc institucional europeu" en què es permeti que les decisions es prenguin des del Parlament Europeu, òrgan democràticament escollit. També ha considerat que cal una cambra de representació territorial i és en aquest punt que cal exercir el dret a decidir per definir qui ha de participar-hi. "Europa només és ara una unió d'estats", ha dit, i ha afegit: "Estem condemnats a entendre'ns des de les esquerres".

stats