DIARI DE CAMPANYA D'ERC
Política 08/05/2014

"Societat Civil Catalana o Moviment Dretà Conservador Unionista?"

Toni Albà critica la plataforma contrària a la independència en un acte de Catalunya Sí de suport a Terricabras i titlla Rosa Díez de "lleona"

Roger Tugas
2 min
Toni Albà i Peyu en l'acte de suport a Terricabras

BarcelonaEl recurs dels manifestos de personalitats de suport a candidats electorals ja és un clàssic. En el cas d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira va aconseguir més de 1.000 suports (entre personalitats i ciutadans) el 2003 en la plataforma Carod President i, set anys més tard, Joan Puigcercós es va quedar en només 32 personalitats el 2010. Recentment, però, els republicans han reblat el clau. Han institucionalitzat la plataforma externa de suports en Catalunya Sí des del 2011 i, des de llavors, els independents no només donen suport a ERC, sinó que encapçalen les llistes de les estatals (Alfred Bosch), les europees (Josep-Maria Terricabras) i, per pocs mesos, gairebé les catalanes (amb un Oriol Junqueras amb el carnet encara calent de la màquina en el moment dels comicis). Un fet que incomoda part de la militància i dels dirigents que porten anys encartellant en les hores lliures pel partit aspirant a tenir una oportunitat, però que per ara ha donat bons resultats. Aquest dijous, en tot cas, ha estat el moment en què Terricabras ha rebut el seu particular suport independent, hores abans d'obrir oficialment la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un independent entre independents favorables a la independència. Catalunya Sí ja n'ha n'agrupa més de 160, tot i que aquest matí només una quinzena de personalitats sense carnet d'ERC flanquejaven el cap de llista i enganxaven en un mapa d'Europa estrelles amb el motiu pel qual defensaven votar la coalició. El cert, però, és que entre la llista completa de la plataforma hi ha també Pello Urizar, secretari general d'EA, Patxi Zabaleta, coordinador general d'Aralar, i Ana Miranda, eurodiputada del BNG –i número dos de la coalició de Bildu i BNG–, els quals probablement no votaran Terricabras, després que els republicans optessin per no presentar-se aquest cop amb bascos i gallecs. En tot cas, aquestes previsibles baixes es compensen amb algunes notables altes recents a Catalunya Sí, com l'actor Juanjo Puigcorbé, l'humorista Peyu o l'activista independentista Carme Teixidó, una de les cares visibles de Catalunya Diu Prou, favorable al pagament d'impostos a l'Agència Tributària de Catalunya.

Sigui com sigui, el que està clar és que els independents no estan tan subjectes al discurs políticament correcte dels independents. Ho ha demostrat l'humorista i actor Toni Albà, el presentador de l'acte, que ha tingut lloc davant del Macba. En presentar la llista de suports, s'ha referit a Catalunya Sí com una expressió de "la societat civil catalana". Però, llavors, Albà ha puntualitzat: "La societat civil catalana de veritat". "Per què no vam registrar el nom?", s'ha preguntat, en referència a la plataforma contrària a la independència Societat Civil Catalana. I encara hi ha insistit: "Si volgués dir Moviment Dretà Conservador i Unionista no diria Societat Civil Catalana". Fins i tot, més tard, ha lloat la resistència d'Alfred Bosch per fer política al Congrés dels diputats, "entre els dos lleons" de l'entrada de la cambra baixa. "I de la lleona Rosa Díez, quina por!", ha reblat. I això que dimecres la líder d'UPyD va acompanyar Bosch en la presentació del seu llibre...

stats