ELECCIONS EUROPEES
Política 18/05/2014

Junqueras avisa Mas: "No permetrem que algú renunciï a posar les urnes el 9-N"

El líder dels republicans i Terricabras repliquen al president del Govern que ERC és "el garant del procés"

R. Tugas / F. Casas
3 min
Pasqual Maragall, Ernest Maragall, Josep Maria Terricabras, Oriol Junqueras i Marta Rovira / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, i el cap de llista de la coalició ERC-NECat, Josep-Maria Terricabras, han replicat durant el míting central de la candidatura al Palau de la Vall d'Hebron a Artur Mas, que ha demanat el vot per reforçar "el lideratge" del procés. "Les enquestes fan que alguns que legítimament volen guanyar es posin nerviosos", ha començat el líder dels republicans, que ha recordat que ja "ha demostrat el compromís per ajudar el Govern a avançar cap al referèndum". "No ens cansarem, no ens resignarem, no ens rendirem, i no permetrem que ningú es cansi, es resigni o es rendeixi, i, si ho fa, l'ajudarem", ha etzibat, tot i que després encara ha anat més enllà: "Si algú es rendís, nosaltres li faríem el relleu, per això cal que siguem forts el 25 de maig, al Parlament Europeu, perquè és imprescindible que hi hagi molta gent que no es cansi, no es resigni i no es rendeixi". "Que quedi clar a tothom, que ara que els candidats a la Comissió Europea parlen del nostre país i la majoria estan a favor del referèndum, i una ens dóna la benvinguda com a nou estat, no permetrem que ningú al nostre país renunciï a posar les urnes el 9 de novembre", ha assegurat el líder d'ERC, que ha rebutjat així la idea de fer unes plebiscitàries que Mas ha tornat a posar sobre la taula fa poc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Junqueras ha reivindicat la coalició afirmant que "tots els que tregui seran diputats del país, compromesos amb el referèndum, la independència i la justícia social de la nostra gent". "Un dia guanyarem, i esperem que quan es produeixi aquest canvi els altres siguin tan generosos com nosaltres ho hem estat quan no hem guanyat, per això no ens costa desitjar un bon resultat a aquells que ens acompanyen en una part del camí", ha reclamat, i ha defensat que la seva candidatura és l'única que reivindica "simultàniament i de forma explícita" que vol garantir "que hi haurà un referèndum el 9 de novembre, per garantir la llibertat i la justícia".

En una línia similar, Terricabras s'ha preguntat: "Com pot ser que el bon resultat d'una candidatura sobiranista debiliti el procés sobiranista?" I ha assegurat que "el procés no és d'una persona o d'un partit". "No patrimonialitzem la llibertat de Catalunya, el procés és del poble", ha insistit, i encara ha afegit: "Com pot ser que nosaltres debilitem el procés, si en som la garantia?"

Terricabras també ha tingut paraules davant unes 2.000 persones per al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i li ha preguntat: "Senyor Duran, de quin ample serà la tercera via? Perquè és una via que encara no té ni rails". "El 25-M volem anunciar que comença el compte enrere, anirem a Brussel·les a explicar que Catalunya és major d'edat i volem decidir", ha assegurat el cap de llista, que també ha pronosticat que la pressió del govern espanyol fins al 9-N "serà terrible", però ha rebutjat els arguments de la por.

El número 2 de la llista i líder de NECat, Ernest Maragall, ha començat el seu parlament reivindicant implícitament el tripartit. "[Joan] Puigcercós, [Joan Manuel] Tresserras, [Josep] Huguet, Pasqual [Maragall], ens heu obert el camí", ha afirmat, i ha seguit: "Vull tornar a estar orgullós, ara, d'estar aquí mentre anunciem l'emancipació del país". "Tenim darrere un estat que ens vol lligar de peus i mans i que no mirem ni a Europa ni enlloc", ha insistit, i ha denunciat el "llenguatge de la por i l'amenaça" del govern espanyol. Igualment, ha lamentat que el ministre Margallo i Alfonso Guerra siguin diputats al Congrés des del 1977, però també ha afirmat que "no podem deixar que el ritme a Catalunya el marquin gent com Duran i Lleida i la tercera via, tan obsolets com els altres dos". Alhora, ha reclamat a CDC i Ramon Tremosa que ajudi ERC-NECat "a alliberar Europa dels poders econòmics". "Enfortim la nostra imatge europea!", ha insistit, i ha etzibat que "els partits han d'estar a l'alçada i complir l'encàrrec del 9-N".

Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fet una crida a "'aprofitar les eleccions en un moment històric". "Aprofitarem cada pas per consolidar la majoria perquè el nostre país decideixi el 9 de novembre ser un nou estat d'Europa", ha reclamat, i ha justificat la coalició amb NECat perquè "els que som socialdemòcrates i d'esquerres hem vist que ens cal un estat per poder fer polítiques socials". "Votarem i guanyarem el nostre futur i una Europa millor!", ha assegurat la dirigent republicana.

stats