Política 27/12/2014

Josep Rull qualifica Podem com "el cavall de Troia" del procés independentista

El coordinador general de CDC defensa la llista unitària en unes eleccions plebiscitàries per lluitar contra l'efecte del partit de Pablo Iglesias, i ha recordat que molts opinadors contraris al procés defensen allò d'"España, antes roja que rota"

Acn
5 min

BarcelonaEl coordinador general de CDC, Josep Rull, ha defensat la llista conjunta com la millor manera de contrarestar l'efecte Podem, que ha definit com el "cavall de Troia" del procés. "Com més plebiscitàries siguin les eleccions, menys Podem", ha resumit en una entrevista amb l'ACN, on ha remarcat que mitjans i opinadors contraris a la independència estan veient en el partit de Pablo Iglesias la manera d'evitar que es trenqui Espanya. "Antes roja que rota", ha dit. El líder convergent ha donat més arguments per configurar una llista unitària, com que és l'escenari "que més neguiteja" el govern espanyol de Mariano Rajoy, i també que seria una resposta a la querella pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull ha advertit que si les properes eleccions catalanes s'afronten amb un esquema clàssic de partits l'expressió que representa Podem, "que és importar un model espanyol ignorant la realitat de Catalunya", se'n pot sortir. "Però si som capaços de fer unes eleccions en termes molt plebiscitaris, en què l'element bàsic sigui 'independència sí o independència no', Podem queda en una posició més secundària", ha argumentat.

Al seu parer, per tant, "com més normals siguin les eleccions, més facilitat perquè Podem pugui avançar", i encara ha anat més enllà. Rull ha identificat el partit de Pablo Iglesias com "el cavall de Troia del procés", és a dir, com aquell instrument que ara envia l'Estat per desactivar l'independentisme a Catalunya.

En aquest sentit, ha subratllat que Iglesias "genera entusiasme" en mitjans de comunicació i opinadors que estan "radicalment en contra del procés", i això "dóna moltes explicacions del que està passant". Per ell, Podem és "l'instrument que tenen per evitar que es trenqui Espanya", però ha remarcat que pot donar-se la paradoxa que "acabi sent l'instrument de la casta dels espanyols", aquella que tant critica la seva cara més visible.

El líder de CDC ha criticat les "expressions de lerrouxisme" d'Iglesias, perquè "no aporten res de bo al país" i perquè només signifiquen "frontisme". De fet, ha augurat que amb un Podem molt potent a Catalunya "la Via Catalana no hauria sigut possible, perquè no hauria sigut possible que gent de procedències ideològiques tan diferents s'hagués donat la mà". "Nosaltres, per construir un país millor, ens podem donar la mà amb gent que té idees molt diferents sobre el dia a dia, i això amb l'actitud frontista és impossible de construir", ha reblat.

El 'Zapatero 2.0'

Pel que fa a la postura d'Iglesias sobre el dret a decidir, Rull li ha demanat que "es deixi de subtileses" i aclareixi si està a favor d'un referèndum vinculant sobre la independència de Catalunya. Per Rull, aquest partit representa una "expressió tan jacobina" que és improbable que realment es comprometi amb un referèndum independentista. De fet, des de CDC es té la sensació que Podem és "la versió 2.0" de la promesa de José Luis Rodríguez Zaptero de donar suport a l'Estatut que sortís del Parlament, una versió "menys sofisticada i més maldestra".

"Però nosaltres ja hem canviat d'esquema, i la immensa majoria de Catalunya està convençuda que per nosaltres sols ens en podem sortir", ha afegit.

El coordinador general de CDC ha apostat per explicar als ciutadans indecisos que "la gran revolució democràtica que s'està produint és la que va vinculada al procés sobiranista", i no la que vol impulsar Podem per al conjunt d'Espanya, que ofereix un "producte molt espanyol i que té molt poc a veure amb Catalunya".

"Si el PP està preocupat, aquest acord és bo per a Catalunya"

Rull ha utilitzat un altre argument per a aquesta llista conjunta que defensa Mas i que de moment Oriol Junqueras no li compra. Segons ell, una candidatura unitària és "l'escenari que neguiteja més el govern espanyol". "Si el PP sobretot està preocupat perquè no arribem a un acord, és que aquest acord és bo per a Catalunya", ha assenyalat.

Ha remarcat que els populars sempre s'han equivocat amb les seves prediccions, perquè es pensaven que no hi hauria pacte sobre la data i la pregunta, i que no hi hauria 9-N després de la reunió al Palau de Pedralbes. "Ells sempre han desitjat la ruptura de la unitat a Catalunya, i nosaltres no els podem donar aquesta satisfacció, perquè quan anem junts som invencibles i la capacitat d'eixamplar la base del país és extraordinària", ha al·legat.

Aquest és l'escenari que "més tem" Rajoy i el govern espanyol, motiu de més per fer-lo possible; però també com a resposta a la querella pel 9-N dirigida contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. El convergent ha advertit que aquesta querella demostra el "compromís inequívoc" de CiU, pel "nivell de risc que s'està assumint", però també que l'Estat "no està actuant de manera subtil, sinó de manera molt dura i molt contundent contra el procés".

És per això que ha opinat que cal respondre des de Catalunya "amb la mateixa fermesa". "Si l'estat espanyol està utilitzant instruments excepcionals per combatre el procés, nosaltres hem d'utilitzar instruments excepcionals també", ha destacat.

Convençut que UDC pot estar en aquesta llista conjunta

Rull s'ha mostrat "convençudíssim" que UDC pot veure's reflectida en la llista conjunta que planteja Mas. "Claríssimament", ha dit. Ha argumentat que aquesta candidatura "lliga amb la trajectòria històrica de CDC, d'UDC i de CiU", i que no es tracta d'una coalició de partits, sinó que és una llista de persones amb què les diferents forces polítiques es poden sentir representades, totes les sensibilitats, des dels liberals fins a l'esquerra "més contundent".

"Estem convençudíssims que UDC s'hi pot sentir molt còmoda i molt perfectament reflectida, perquè aquesta candidatura àmplia és la conseqüència directa del que ha estat el catalanisme dels darrers 100 anys", ha insistit.

Tot i que a UDC hi ha gent que no és independentista, també n'hi ha que sí que ho és, ha dit, i ha considerat que pot ser més fàcil sumar voluntats superant aquesta dinàmica de partits, perquè hi ha "molta més capacitat de sumar i connectar amb sectors que poden tenir dubtes, però també amb els hiperconvençuts".

Això precisament, ha continuat, és el que va passar el passat 9 de novembre, ja que hi va participar molta més gent de la que molts s'esperaven perquè "l'instrument era excepcional i la manera com es va fer va donar tranquil·litat i seguretat".

Un acord Mas-Junqueras donarà nova empenta a l'independentisme

Després del 9-N i de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, que dóna la victòria als contraris a la independència, Rull ha constatat que el país ja té molt clar que aquest procés va de veritat i que aviat s'haurà de pronunciar, motiu pel qual es mobilitza el vot del no. En tot cas, ha subratllat que en poc més de quatre anys s'ha doblat el nombre de partidaris d'un estat independent, i quan hi hagi un acord amb ERC per a unes eleccions plebiscitàries es donarà un nou impuls a aquest moviment. "Estem molt convençuts que quan ens posem d'acord, i ens acabarem posant d'acord, això generarà un nou al·licient, un incentiu per a molta gent que vol aprofitar l'oportunitat i fer-ho bé", ha opinat.

També s'ha dirigit a PPC, PSC i C's i els ha reptat a fer el referèndum si realment pensen que l'independentisme s'està desinflant. "Que ho aprofitin i que posin les urnes si hi ha aquesta convicció que el no avança posicions", ha etzibat.

stats