CONGRÉS DEMOCRISTIÀ
Política 10/05/2012

El congrés d'Unió discutirà esmenes dels militants que reclamen un Estat propi per a Catalunya

L'alcalde de Vic i candidat a la direcció del partit, Josep Maria Vila d'Abadal, ha demanat a la presidència del congrés que s'instal.lin cabines de votació per tal de garantir el vot secret

Efe
2 min

BarcelonaEls 1.150 compromissaris que participaran al 25è congrés d'Unió a Sitges aquest cap de setmana debatran diverses esmenes independentistes a la proposta de ponència oficial, en les quals s'aposta per dotar a Catalunya d'un "Estat propi" en el marc de la Unió Europea. Algunes de les esmenes en aquest sentit presentades per agrupacions territorials o grups d'almenys 15 compromissaris del congrés provenen de la candidatura alternativa a la direcció d'Unió, liderada per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que competirà amb la llista oficialista de Josep Antoni Duran i Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Compromissaris de la candidatura de Vila d'Abadal han presentat un total de 55 esmenes a la ponència, de les quals 18 aborden la qüestió nacional i, d'acord amb els seus postulats independentistes, algunes d'elles aposten per deixar clar que l'"objectiu final" del partit és aconseguir un "Estat propi". Però les propostes de l'equip de l'alcalde de Vic no són les úniques que defensen una fórmula sobiranista que ja va aprovar Convergència en el seu congrés del març passat, sinó que també altres agrupacions del partit han elevat al congrés propostes en aquest sentit.

D'una altra banda, Vila d'Abadal ha demanat aquest dijous a la presidenta de la taula del XXV congrés d'Unió, Núria de Gispert, que es prenguin una sèrie de mesures per garantir el "vot secret" a les dues candidatures en competició, la seva i la que encapçala Duran. Ha aprofitat la sessió plenària per reclamar a la presidenta del congrés que s'instal·lin cabines de votació a l'hotel de Sitges on se celebrarà el congrés i les paperetes hagin de ser introduïdes en un sobre, per assegurar el secret del vot.

Segons fonts de la candidatura de Vila d'Abadal han explicat a Efe, creuen tenir opcions d'acostar-se a un 30% dels sufragis en la votació de les dues llistes a la direcció del partit, que se celebrarà diumenge, segona i última jornada del congrés, i fonts de la candidatura oficialista que encapçala Duran no descarten que el seu rival superi el 20% dels suports.

A part de conèixer el resultat de les votacions a les dues candidatures a integrar el nou comitè de govern d'Unió, un altre dels punts d'interès del congrés estarà en la votació de les mocions presentades. Una d'elles, impulsada per les joventuts del partit, demana un repartiment paritari al 50% entre CDC i Unió dels escons que obtinguin les candidatures de CiU.

stats