CANVI DE CICLE
Política 26/09/2012

Duran contradiu Mas i diu a Madrid que no hi haurà referèndum fora de la llei

El líder d'Unió reconeix "matisos" d'entesa amb CDC, però assegura que Catalunya "no farà un disbarat" i que el Govern vol pactar amb l'Estat

Acn
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida ha comparegut a la roda de premsa lesionat / EFE

BarcelonaEl secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha remarcat aquest dimecres que dret a l'autodeterminació no equival a independència necessàriament, i ha demanat tranquil·litat perquè Catalunya, ha dit, "no farà cap disbarat". En declaracions a la SER, ha garantit que el Govern no se saltarà la llei si l'Estat prohibeix la celebració d'una consulta, però ha defensat la necessitat d'un referèndum amb l'argument que és "perfectament democràtic". En tot cas, ha afegit que ell pot defensar un referèndum d'autodeterminació i apostar per una fórmula de convivència amb Espanya, tot subratllant que encara no hi ha cap plantejament electoral acordat entre Convergència i Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Duran, no es pot mesurar la força de l'independentisme a través d'una manifestació, perquè ell mateix va assistir-hi sense reclamar l'estat propi. Ha opinat que un referèndum, en canvi, és un plantejament "perfectament democràtic". Això sí, ha assegurat que si Espanya s'hi oposa, el Govern no passarà per sobre de la llei. "No ens saltarem la llei; el que ha dit Mas és que cal dialogar amb les institucions", ha dit.

Des del Parlament, Artur Mas ha dit just el contrari: ha deixat clar que es farà un referèndum d'autodeterminació encara que sigui il·legal.

El líder d'UDC ha volgut fer un altre aclariment i ha remarcat que el dret a l'autodeterminació "no és equivalent a independència". "Jo puc defensar un referèndum i apostar per una fórmula que convisqui amb Espanya", ha argumentat. De fet, ha remarcat que el seu partit defensa un model de confederació, i això vol dir "continuar treballant junts, però des del reconeixement d'una sobirania que la Constitució ara no dóna" a Catalunya.

Mentre es parli de dret a decidir i d'estructures d'estat, ha continuat, no hi ha diferències amb la postura del seu partit, tot i reconèixer que hi ha "matisos". Al seu parer, hi haurà "llenguatges diferents" entre CDC i UDC quan es parli de referèndum per a una "proposta secessionista que no té en compte que l'important és la nació i que no s'entén nació sense persones i se salta la cohesió social". En tot cas, ha insistit que no hi ha cap programa electoral establert, i serà en el moment d'elaborar-ho quan CDC i UDC hauran de posar-se d'acord.

stats