CANVI DE CICLE
Política 04/10/2013

Duran veu Montoro com un "motor de l'independentisme" però insisteix a buscar una tercera via

El líder d'Unió justifica el seu dinar amb Navarro i avança que vol estendre el diàleg amb ICV, al qual se sent més proper que al PSC en les tesis nacionals

Ara
2 min

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha criticat durament els pressupostos generals de l'Estat en la seva carta setmanal per incomplir amb el pagament dels deutes a Catalunya, per reduir-ne la inversió un 25% i per no facilitar la sortida de la crisi. El secretari general de CiU veu els comptes i el seu responsable, el ministre Cristóbal Montoro, com "un motor de l'independentisme". "És normal que hi hagi tanta gent que abraci aquesta causa amb una paraula tan màgica com 'independència'", opina Duran, que tot i això creu que "no impedeixen que hàgim d'intentar fins a l'últim segon que rectifiquin i que facin una proposta política a Catalunya que trenqui l'actual 'statu quo'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el líder democristià critica l'"interès a desfigurar la posició d'Unió" simplificant el seu discurs en les entrevistes que ha ofert a Catalunya Ràdio i a RAC1, i justifica els contactes amb el PSC, com el dinar que va tenir amb Pere Navarro i Miquel Iceta acompanyat per Joan Rigol. De fet, avisa que el diàleg amb altres forces polítiques es multiplicarà properament: "Ja us anuncia que serà molt intens els propers mesos". L'objectiu, segons Duran, ha de ser "mantenir en aquests moments la unitat de les forces polítiques que emparem el dret a decidir". "Ha de ser una unitat que els no independentistes, però partidaris del dret a decidir, han de mantenir valorant i respectant els que avui ja no veuen una altra sortida que la independència. I una unitat que, per part dels independentistes, ha de comportar un profund respecte als que creguin que encara cal treballar per cercar una via diferent a la independència", defensa el líder d'Unió, que també aposta perquè, si la independència guanya en un referèndum, els que no n'eren partidaris, en defensin l'aplicació, així com reclama als independentistes que treballin per una altra relació amb l'Estat si la seva opció no venç a la consulta.

A més, Duran avança que ICV és un dels partits amb qui volen estendre el diàleg. "Em sento més proper a les tesis nacionals d'ICV que a les del PSC", assegura, tot i que crida totes les forces –també CDC i ERC– a "ser capaços de respondre unitàriament a la complexitat del moment". "No amb tacticismes, tampoc amb la pretensió de cercar titulars, sinó estant a l'altura de les circumstàncies davant una societat molt plural i transversal que té majoritàriament un denominador comú: no vol continuar com ara. N'està farta!", conclou.

stats