Política 30/01/2013

Duran urgeix a aprovar una llei electoral per acabar amb les llistes tancades i permetre la llibertat de vot

El líder d'Unió constata que la multa als cinc diputats del PSC seria "insòlita" en altres països

Acn
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir era a Xile, creu que la crisi entre CDC i Unió ha estat un "parèntesi".

BarcelonaEl portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha urgit a aprovar una llei electoral catalana per acabar amb les llistes tancades i permetre la llibertat de vot. "O ho fem ben aviat o no tindrem vergonya. De fet, després de 32 anys, ja ens en podem sentir avergonyits", ha opinat. En un apunt al seu blog, ha constatat que la multa als cinc diputats del PSC que es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania seria "insòlita" en altres països, perquè els parlamentaris es deuen en gran mesura als seus electors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Duran ha apostat per un sistema mixt de llistes perquè els diputats hagin de respondre davant els electors i no davant de la cúpula dels partits. Segons Duran, situacions com la de la multa del PSC "incideixen en la credibilitat de la política i tenen molt a veure amb la profunda separació que hi ha entre ciutadania i polítics". Ha apuntat que a països com França, Itàlia, Xile o els Estats Units i al Parlament Europeu, multar diputats que voten diferent del que marca un partit seria una notícia "insòlita", perquè els diputats responen a la confiança dels electors i no només a la cúpula dels partits.

A Catalunya, ha continuat, els futurs parlamentaris "fan més esforços per captar la confiança del partit que la dels electors". "I com menys democràtic és el partit, més dependència hi ha, no ja del partit, sinó de la cúpula o, fins i tot, del seu màxim dirigent", ha afegit Duran, que ha constatat que l'acta de diputat es deu molt més a la direcció del partit que als electors.

Per Duran, si s'aprovés un sistema en què els diputats haguessin de treballar pels seus electors i defensar els seus problemes més que els que li diguessin que fessin els seus caps de partit, no hi hauria multes i la gent recuperaria la confiança en la política, que està desprestigiada, segons ell, perquè els ciutadans no coneixen de prop cap polític ni la seva feina.

Per això, ha instat a aprovar una llei electoral catalana i acabar amb les llistes tancades. Ha afegit que les llistes obertes no són la solució, perquè han fracassat, i en el seu lloc ha defensat un sistema mixt com l'alemany, amb circumscripcions comarcals i diputats de districtes més enllà d'una llista de partit. "Els responsables d'això som els polítics catalans i prou. Quan parlem d'estructures d'estat a Catalunya, podríem haver fet una llei electoral pròpia i no l'hem feta", ha criticat.

stats