CANVI DE CICLE
Política 19/09/2014

Josep Borrell acusa els independentistes de basar els seus arguments en la "falsedat"

L'exministre socialista ha afirmat en un acte de Societat Civil Catalana que no reconeix "a l'independentisme cap superioritat moral"

Europa Press
2 min

LleidaL'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista Josep Borrell ha acusat aquest divendres als independentistes catalans de tenir un problema "de falsedat" a l'hora de defensar els seus postulats. "La frase 'Espanya ens roba 'els famosos 16.000 milions i l'argument que seguirem a la Unió Europea no és un problema d'emocions, sinó de falsedat", ha afirmat Borrell en la presentació de Societat Civil Catalana a Lleida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la nau central de la Seu Vella plena de simpatitzants, amb representació de militants del PP i del PSC, Borrell ha començat el seu discurs recordant que el seu pare va passar al monument els últims dies de la Guerra Civil "abans d'iniciar un llarg servei militar a l'Àfrica". Des del seu punt de vista, la independència no és un problema d'emocions, és un problema de raons, i ha argumentat que els que estan a favor de la independència han de saber que l'endemà d'aconseguir-la, Catalunya no tindrà 16.000 milions d'euros més: "S'ha de discutir amb la taula de multiplicar", ha asseverat el socialista.

Tampoc és cert, ha afirmat Borrell, que a Alemanya hi hagi una norma que xifra en un 4% el dèficit fiscal, un raonament que, segons ha apuntat, els independentistes "s'han atipat de dir", i ha remarcat que no és veritat que la major part dels països democràtics calculin cada any les balances fiscals.

Als assistents els ha reconegut que a ell li agradaria que els que participen en Societat Civil Catalana fossin els primers a respectar les emocions exigint que els independentistes respectin les seves. "Vénen temps una mica complicats. Nosaltres els racionalistes hem d'estar disposats a argumentar i a discutir perquè en algunes coses tenim raó i els nostres sentiments són tan dignes de respecte com els d'ells", ha afegit.

Sobre el referèndum a Escòcia, Borrell ha considerat que la consulta va a obligar el Regne Unit a fer un salt federal, una fórmula que al seu parer és el camí. L'expresident del Parlament Europeu ha recordat que, a diferència del líder independentista escocès Alex Salmond, CiU mai s'ha presentat a la Generalitat amb la independència en el seu programa.

En el seu discurs, Borrell ha criticat també el que ha definit com a "violència de les xarxes" cap als no independentistes i ha citat, a tall d'exemple, missatges com 'Traïdors', 'Espanyolistes' o 'Vés-te'n d'aquí'. En aquest context, ha fet una crida a la serenitat per defensar arguments sense desqualificacions i ha afirmat: "No reconec a l'independentisme cap superioritat moral".

Per la seva banda, el vicepresident de Societat Civil Catalana, Joaquim Coll, ha assegurat que l'aprovació de la llei de consultes d'aquest divendres acabarà amb la suspensió cautelar de la llei.

stats