NOU FINANÇAMENT
Política 19/06/2012

UGT reclama el concert econòmic amb una única agència tributària catalana

El líder del sindicat, Josep Maria Álvarez, s'ha reunit amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha aplaudit un posicionament que posa més pressió al PSC

Acn
4 min
Oriol Junqueras i Josep Maria Álvarez, reunits a la seu d'UGT

BarcelonaEl Comitè Nacional d'UGT va aprovar el 14 de juny un document en favor d'un canvi de model de finançament. El text, titulat 'El Concert del Segle XXI', recull l'exigència d'un pacte fiscal que inclogui els beneficis del sistema basc, amb una agència tributària única que gestioni i recapti tots els impostos, un impuls de l'harmonització fiscal amb la UE, unes garanties mínimes de despesa social en l'estat del benestar i un sistema de cohesió social per a l'Estat espanyol. Amb aquest document, UGT s'implica de manera directa en el debat del nou pacte fiscal. A més, aquest dimarts, els líder d'UGT i ERC s'han reunit per mostrar la seva bona sintonia sobre la qüestió i han convidat al PSC a sumar-s'hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts al matí, la seu d'UGT de la Rambla del Raval de Barcelona ha estat l'escenari de la trobada mantinguda entre el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el secretari general del sindicat a Catalunya, Josep Maria Álvarez. La sintonia entre ERC i UGT ha estat quasi total. I és que en conèixer el document, els republicans s'han mostrat encantats amb la proposta sindical. Álvarez ha aprofitat per presentar públicament 'El concert del segle XXI', que pretén ser una aportació a la "base que ha de servir al Govern de Catalunya per anar amb un país al darrere a negociar amb l'Estat". El document planteja la necessitat de forjar un "pacte de consens, ampli i de país" a l'entorn d'un nou finançament que "incrementi les quotes de benestar i la competitivitat" de Catalunya. El document reclama l'impuls d'un procés "d'harmonització fiscal i social amb la UE", per tal "d'utilitzar la fiscalitat com a xarxa de protecció dels seus ciutadans" com ho fan "els països que estan resistint millor la crisi". A més, UGT vol també que es pressioni per tal de millorar la lluita contra el frau fiscal.

El document del sindicat aposta també per la "recaptació, gestió, inspecció i capacitat normativa de tots els impostos recaptats a Catalunya". En la mateixa línia de la proposta d'un model de concert econòmic, UGT es decanta així per potenciar un sistema que doni "més eficiència i poder al Govern de la Generalitat" sobre els diners dels catalans. El text també destaca la necessitat de tenir "una Agència Tributària única per a Catalunya", on a més hi hagi la participació dels ens locals. El document també reclama establir "un terra de despesa social al servei de l'estat del benestar i la competitivitat" i un "sistema de cohesió per a l'Estat espanyol" per evitar que "les autonomies receptores de fons no puguin en cap cas rebaixar la seva pressió fiscal".

Álvarez creu que l'actual sistema està "esgotat"

El secretari general de la UGT de Catalunya ha considerat, després de la reunió amb ERC, que el seu document reflecteix les necessitats del país i respon a que l'actual sistema de finançament "ja ha acabat el seu recorregut i esta esgotat". "Apostem per un canvi de model i és en aquest sentit que hauríem de ser capaços de fer una gran majoria perquè el Govern tingués la força suficient per negociar, amb tot el país darrere", ha assegurat Josep Maria Álvarez.

En aquest sentit, el sindicalista ha confessat que "és evident que el canvi passa pel concert i la bilateralitat", i que "l'oportunitat des de la perspectiva catalana s'ha d'aprofitar per fer una agencia tributària àgil, eficaç, integral, que pugui actuar amb els recursos de manera integral i que pugui ser una agència que ens apropi a Europa amb l'harmonització fiscal i en no mantenir un frau fiscal del 20% sinó que pugui situar-se entre el 10 i el 12%".

Álvarez, que ha reconegut que el document no ha estat presentat encara a l'executiva confederal de la UGT, s'ha mostrat segur que els seus correligionaris de Madrid no tindran cap problema en acceptar la seva tesi. "Espero que la gent sigui coherent. I com mai he sentit a ningú qüestionar el sistema foral d'Euskadi i Navarra, no veig que hagi d'haver cap inconvenient en que Catalunya aspiri a un sistema com aquest", ha sentenciat.

Molt bona sintonia amb ERC

ERC ha estat el primer partit a conèixer el document al detall. I la resposta dels republicans ha estat positiva i de gran complicitat. "Estem molt d'acord amb la UGT, sobretot en la necessitat d'un canvi de model de finançament, en la necessitat d'harmonització fiscal amb Europa, i en la necessitat d'una agència tributària única", ha manifestat Oriol Junqueras, que ha recordat que una proposta com la del sindicat "faria que el sistema sigui més eficient i permetria estalviar recursos i combatre el frau fiscal, que és una amenaça per al futur del país i del teixit productiu, la igualtat d'oportunitats i l'estat del benestar".

Com que ERC "comparteix i celebra" el document de la UGT, Junqueras ha aprofitat per dir que aquest és un exemple del gran acord que els republicans cerquen al voltant del pacte fiscal. "Esperem aquesta construcció d'un gran consens i d'una gran unitat política, social, empresarial i sindical en defensa d'un model just per Catalunya i d'una agència tributària única. Nosaltres continuem treballant per incorporar quanta més gent millor", ha sentenciat.

A més, el secretari general de la UGT ha avançat que mantindran també un contacte amb el PSC per conèixer quina és la seva postura i comentar el document del sindicat. En aquest sentit, Junqueras ha explicat que els republicans estan "segurs que el PSC compartirà aquest document". "Si la majoria del seu electorat comparteixen el convenciment d'una agència tributària única i els seus dirigents bascos i navarresos també compareixen aquest sistema pels seus territoris, i els dirigents del PSOE veuen bé que així sigui pel País Basc i Navarra, és del tot inevitable que el PSC l'hagi de compartir", ha sentenciat el líder d'ERC, tot advertint que si no és així, "els ciutadans de Catalunya segur que li demanaran explicacions per no compartir una cosa compartida per tothom".

stats