POLÍTICA

Unió demana a l'alcalde de Vic que compleixi "la legalitat"

Pelegrí defensa que l'atac del PP a la llengua no l'ha d'excloure de la política de pactes, tampoc a Castelldefels per fer un acord de govern

Després del comitè de govern d'Unió, el seu secretari general i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha comparegut davant els mitjans aquest dilluns en una intervenció en què bona part de les preguntes dels periodistes giraven entorn de la política local i de pactes. Per una banda, respecte a la moció aprovada a Vic i impulsada pel seu alcalde, el democristià díscol Josep Maria Vila d'Abadal, per impulsar l'Associació de Municipis per la Independència, ha circumscrit la iniciativa dins "l'autonomia local" i ha assegurat que respecta "el principi de subsidiarietat" dins el mateix partit. Tot i això, Pelegrí ha subratllat que des d'Unió defensen "el compliment de la legalitat", un toc d'atenció a Vila d'Abadal, que pretén forçar un referèndum d'autodeterminació des dels municipis.

També s'ha referit a un principi de subsidiarietat que tenen "molt assumit" a UDC per justificar el pacte amb el PP a Castelldefels just l'endemà d'una Diada en què els populars van quedar marginats pel seu discurs sobre el català. Tot i que ha acceptat que l'acord "pot xocar amb interessos nacionals dels catalans", Pelegrí ha assegurat que la crítica del PP a la immersió lingüística "no hauria de variar" la geometria de pactes del Govern, incloent-hi el PP, i ha assegurat que ha sigut el PSC qui s'ha exclòs de l'acord sobre els pressupostos del 2011. Ha destacat també que els socialistes tampoc tenen cap problema per pactar amb els populars la reforma de la Constitució o per acatar la proposta de "recentralització" i "espanyolització" de Rubalcaba de recuperar l'impost de patrimoni com a tribut estatal.

Més continguts de