Política 14/07/2012

CDC insta el Govern a desobeir l'Estat i incomplir l'objectiu de dèficit

Rull assegura que Catalunya "ja ha fet els deures" i acusa el govern espanyol de "centrifugar" tot el dèficit en les autonomies obligant a retallar 800 milions d'euros més

Acn
2 min

RipollCDC insta el Govern a plantar-se i no complir el nou objectiu de dèficit autonòmic fixat per l'Estat, que abocaria la Generalitat a retallar en 800 MEUR els pressupost per al 2013. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, creu que ha arribat l'hora de dir prou i desobeir les instruccions de Montoro perquè Catalunya "ja ha complert". Rull ha criticat que l'Estat "centrifugui" tot el dèficit en les autonomies i els acusa de ser "deslleials i envair constantment competències". Segons CDC l'única solució és "tenir la clau de la caixa" assolint el pacte fiscal. Per això, adverteix al PSC, que la proposta està pràcticament tancada tot i que negociaran "fins al final" per tenir el màxim consens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Govern ja va advertir que l'enduriment en quatre punt més de l'objectiu de dèficit autonòmic fixat per l'Estat per al 2013 obliga Catalunya a retallar el pressupost per a l'any vinent en 800 MEUR (milions d'euros). Una exigència "extraordinàriament dura", segons CDC, que ha de portar el Govern a plantar-se i dir al ministre Montoro que Catalunya no assumirà aquesta xifra.

Segons el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, Catalunya és un país que ja ha fet els deures. "Si no haguéssim complert, si haguéssim tingut una actitud passiva, no tindríem marge de maniobra", ha assegurat Rull que afegeix que la Generalitat ja ha fet les retallades que tocaven i que no ha de tornar a carregar en la ciutadania la "prepotència de Madrid". CDC considera que l'executiu del PP està "centrifugant" tot el dèficit en les comunitats autònomes mentre no aplica mesures pròpies i, a més, es queda "tots els balons d'oxigen" que aporta Europa.

"Catalunya és un país que genera recursos que se'n van per culpa del dèficit fiscal sagnant, la prioritat és recuperar aquests recursos", ha exposat Rull que afegeix que Catalunya "no ha de tornar a repercutir el dèficit en els ciutadans perquè ja ha fet tres onades d'ajustos molt importants". Rull assegura que hi ha dos arguments per posar sobre la taula a Madrid a l'hora de negociar l'objectiu de dèficit per al 2013: els deutes pendents i impagats amb Catalunya i la invasió constant de competències autonòmiques.

CDC insta la Generalitat a no complir i a demanar l'empara d'Europa demostrant que és una nació que genera recursos i que ha de fer front a "ofensives" de l'Estat perquè paga els plats trencats del dèficit estatal. L'horitzó, assegura Rull, és el pacte fiscal i tenir "la clau de la caixa".

Per això, diu al PSC que la proposta de dos fulls de CiU està pràcticament tancada. "Si no hi donen suport, hauran d'explicar als ciutadans de Catalunya de quin costat estan", ha assegurat i els ha advertit que poc es podrà tocar d'aquesta proposta. "Necessitem respostes estructurals, lamentem l'actitud però continuarem negociant perquè intentar aconseguir un consens amplíssim", ha conclòs.

stats