PRESSUPOSTOS 2012
Política 06/04/2012

Rull veu en els pressupostos de l'Estat una estratègia per recentralitzar competències

El secretari d'organització de CDC acusa el govern espanyol de voler "ofegar" Catalunya i per això reclama el concert econòmic i una hisenda pròpia

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha acusat el govern espanyol de voler "ofegar" Catalunya amb uns pressupostos que considera "una provocació", per forçar així un procés progressiu de recentralització de competències. En una entrevista amb l'agència Efe, Rull ha denunciat que el projecte pressupostari de l'executiu de Mariano Rajoy "vulnera una llei com l'Estatut", perquè incompleix la previsió del 18% d'inversió en infraestructures per a Catalunya i no contempla el pagament dels 978 milions que l'Estat deu per les liquidacions de 2008 i 2009. A més, els pressupostos generals de l'Estat per al 2012 reflecteixen segons el seu parer una "caiguda molt significativa" en transferències que no formen part del finançament ordinari de les autonomies i que afecten ensenyament, polítiques socials i altres serveis. Per tot això, segons Rull, els comptes presentats pel govern espanyol representen "una provocació, perquè s'acarnissen especialment amb Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, i a l'espera que el govern accepti introduir algunes esmenes per corregir aquests aspectes, CiU votaria 'no' als pressupostos, perquè porten Catalunya a "una situació límit" i impedeixen garantir "elements bàsics de l'estat del benestar". Però el més preocupant, segons Rull, és que darrere d'aquest projecte pressupostari s'intueix una "lògica alarmant", que pot respondre a una estratègia més de fons del govern central. "Rajoy es dedica a centrifugar el dèficit cap a ciutadans i empreses, a través d'un increment de la pressió fiscal, i també centrifuga el dèficit tallant l'aixeta a les comunitats autònomes i al món local", ha denunciat. Els comptes "traslladen tota la tensió a les administracions que proveeixen els serveis socials en primera línia", mentre que, en canvi, "mantenen intacta l'estructura de l'Estat", ha indicat. Per Rull, "l'única explicació és que l'Estat en realitat vol blindar-se amb vista a un pròxim procés de recentralització".

L'estratègia passaria, segons el secretari d'organització de Convergència, per "anar estrangulant les comunitats autònomes, d'una manera molt concreta a Catalunya", privant-les dels recursos necessaris per atendre els serveis que han de prestar. Quan els governs autonòmics "no puguin més" financerament i reconeguin la impossibilitat de fer front a les seves competències, ha opinat Rull, l'administració central reclamarà "recuperar poder polític i sobirania, rescatant competències cedides a les comunitats autònomes". Davant la sospita que el PP vol desfer el procés de descentralització autonòmica i caminar cap a "un Estat encara més centralista", Rull ha fet una crida: "A Convergència hem d'estar molt alerta i hem de ser molt categòrics a l'hora de traçar una línia vermella que no es pot traspassar en cap cas".

Rull ha subratllat que, o bé Catalunya es dota d'una "hisenda pròpia", amb un sistema de finançament similar al concert econòmic, o es quedarà "a la intempèrie". "Els pressupostos d'aquest any donen molts més arguments als que defensem la sobirania de Catalunya. L'estat espanyol, de manera continuada, renuncia a fer d'estat dels catalans", ha asseverat. Rull ha exigit al PP de Catalunya que assumeixi la seva responsabilitat i "lideri un procés de fer més digeribles aquests pressupostos per a Catalunya", a través de la introducció d'esmenes al projecte.

Pel que fa als socialistes, ha assegurat que les seves crítiques als incompliments del PP amb Catalunya tenen "molt poca legitimitat", ja que "bona part dels deutes de l'Estat són herència directa" de l'anterior executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

stats