DRET A DECIDIR
Política 29/07/2012

Josep Rull: "Si no volen dialogar, tenim la porta oberta per marxar d'Espanya"

El secretari d'organització de CDC considera que l'encariment dels peatges és una represàlia del govern espanyol a l'aposta pel concert econòmic

Acn
3 min
Rull, amb Roger Puigví (a l'esquerra) i Gerard Figueras (a la dreta)

BarcelonaL'augment dels peatges a algunes autopistes és "un no proactiu" a la proposta de pacte fiscal aprovada aquesta setmana pel Parlament de Catalunya. Així ho ha assegurat aquest diumengeel secretari d'organització de CDC, Josep Rull, que ha advertit que el 'no' taxatiu del govern espanyol a obrir la negociació del pacte fiscal "vol dir claríssimament que tenim la porta oberta per marxar". Rull també ha emmarcat l'augment dels peatges en l'ofensiva d'"asfíxia econòmica i financera" que, segons ell, manté l'Estat contra Catalunya i que, ha advertit, afecta no només l'autogovern, sinó també el dia a dia dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tres dies després d'haver-se aprovat allò que vam aprovar al Parlament de Catalunya tenim una de les primeres respostes, no només amb el 'no' burleta, impresentable, de Montoro, o amb el 'no' tàcit del president Rajoy, sinó amb un 'no' molt més proactiu en aquella línia d'erosionar el dia a dia dels ciutadans de Catalunya, que és aquell increment vergonyant dels peatges del nostre país": així ha interpretat aquest migdia la mesura adoptada aquest divendres per sorpresa pel govern espanyol presidit per Mariano Rajoy.

"Nosaltres anem fent les maletes"

Durant la clausura de l'escola d'estiu de la JNC a Sant Esteve de Palautordera, el secretari d'organització i diputat de CDC ha, ha extret una conclusió d'aquesta negativa: "si fins i tot rebutgen el diàleg, si no ens deixen ni parlar, vol dir claríssimament que tenim la porta oberta per marxar; per tant que ho tinguin molt clar; nosaltres anem fent les maletes", ha proclamat Rull entre aplaudiments de l'audiència.

"Ofensiva irresponsable", pitjor que la LOAPA

A més, el dirigent de CDC ha remarcat els efectes que tindrà l'augment dels peatges a les autopistes de titularitat estatal, que serà d'un 7,5% a l'AP2 i a l'AP7 a Catalunya i del 3% al peatge de Mollet, a la C33, de titularitat compartida, sobre el dia a dia dels ciutadans. "Això en aquests moments té un impacte immediat en la qualitat de vida dels catalans i de les catalanes", ha recordat Rull. Per tant, ha conclòs, "no només s'està fent una ofensiva irresponsable contra l'autogovern de Catalunya, sinó contra la nació, que vol dir contra les persones, contra la societat civil, contra els ciutadans i les ciutadanes".

I l'ofensiva no es limita a l'augment dels peatges, segons el convergent. Aquesta pujada forma part, ha afegit Rull, d'una "ofensiva amb tota la potència" contra Catalunya que supera la dimensió que va tenir, als anys vuitanta, la LOAPA, ha afegit. Com llavors, es tracta de "solemnitzar el cafè per a tothom a la baixa" i de "diluir el fet nacional català" amb "recentralització en tots els aspectes i asfíxia econòmica i financera" del país, ha advertit el polític.

"Perplex" per la postura del PSC

Davant d'aquesta ofensiva recentralitzadora Rull s'ha mostrat "perplex" per la proposta que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, impulsa com a alternativa al pacte fiscal. Rull l'ha definida com "un nou cafè per a tothom en l'àmbit del finançament" i s'ha preguntat: "és que no hem entès res? és que no n'hem tingut prou?". Per això ha convidat els socialistes a sumar-se a la proposta aprovada al Parlament, per "aconseguir no la llibertat, sinó el progrés i el benestar dels ciutadans de Catalunya".

Abans d'ell ha parlat el també diputat i president de la JNC, Gerard Figueras, que ha celebrat la foto de la votació sobre el pacte fiscal al Parlament, que va rebre el suport de CiU,ERC i ICV-EUiA. "Especialment ens agrada que CDC i ERC tinguem una bona sintonia i avancem junts", ha declarat el líder de la JNC, que ho deixarà de ser en el proper congrés de la formació juvenil, l'octubre vinent. Per això en el seu discurs ha fet un balanç del seu mandat i ha preparat la successió de la mà de l'actual vicepresidenta, la vigatana Marta Pascal, que ha presentat la seva candidatura per ser la primera dona en presidir la JNC.

stats