Política 28/06/2019

El govern espanyol demana a França l'extradició de Josu Ternera per l'atemptat de la caserna de Saragossa

Sobre l'exdirigent d'ETA, ingressat a una presó, també pesen euroordres per altres atemptats

Laia Forès
1 min
Josu Ternera als Alps francesos en el moment de ser traslladat des del jutjat de Bonneville.

MadridA l'històric dirigent d'ETA Josu Urrutikoetxea Bengoetxea, conegut com a Josu Ternera, se li acumulen les euroordres i les peticions per ser extradit des de França, on va ser detingut el 12 de maig després de 17 anys fugit de la justícia. El consell de ministres ha aprovat aquest divendres la petició d'extradició de Josu Ternera, ingressat en una presó francesa, per l'atemptat de la caserna de Saragossa el 1987, que va provocar la mort d'onze persones, entre elles sis menors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pels delictes anteriors al 1993 no es pot recórrer a l'euroordre. De fet, els jutges francesos havien demanat a l'Audiència Nacional espanyola que transformés dues de les tres euroordres que pesaven sobre l'exmembre d'ETA –per l'atemptat de la caserna de Saragossa i per l'assassinat d'un directiu de Michelin– en una petició d'extradició perquè es tracta de fets anteriors a l'any 93.

És el que ha fet el consell de ministres, que s'assegura d'aquesta manera que Josu Ternera pugui ser jutjat a Espanya per tots els delictes que se li imputen. "Tots [els membres d'ETA] hauran de rendir comptes davant la justícia", ha subratllat la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá.

stats