Política 11/03/2020

Jové i Salvadó s'acullen al dret de no declarar i denuncien una causa contra l'independentisme

ERC, JxCat, la CUP, l'ANC i Òmnium es concentren a les portes del TSJC en suport dels dos diputats

Ara
2 min
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó aquest dimecres a les portes del TSJC.

BarcelonaEls diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó s'han acollit aquest dimecres al dret de no declarar davant la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els ha processat per l'organització de l'1-O i el desplegament de la Hisenda catalana, i que els acusa dels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets. Tots dos havien estat citats avui per la jutge Maria Eugènia Alegret per una declaració indagatòria, pas previ a ser enviats a judici.

Jové i Salvadó han optat per no declarar com a fórmula per denunciar que hi ha "una causa general contra l'independentisme" i també han criticat que hi ha una fragmentació de les causes judicials que els afecten que vulnera "els seus drets fonamentals i el dret d'un judici just".

Segons ha explicat Esquerra a través d'un comunicat, els dos diputats es refermen en la idea de l'autodeterminació com "a eina política per desencallar el conflicte" amb l'Estat. De fet, Jové, a través de Twitter, ha assegurat abans de comparèixer que encarava la citació "de cara, sense por i sense renúncies", amb "la voluntat de fer sempre allò que trobes més just, i amb la força de saber-nos milers plens de solidaritat i determinació".

Els diputats d'ERC han rebut el suport d'una delegació d'Esquerra Republicana, entre la qual hi havia el vicepresident, Pere Aragonès, els consellers Josep Bargalló i Chakir El Homrani, l'eurodiputada Diana Riba i el president del grup parlamentari d'Esquerra, Sergi Sabrià. També han anat a la concentració a les portes del tribunal membres de JxCat com Laura Borràs i Albert Batet; els líders de les entitats independentistes Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, i els membres de la CUP Eulàlia Reguant i Carles Riera.

Jové i Salvadó han rebut a les portes del tribunal el suport de membres d'ERC, JxCat, la CUP, l'ANC i Òmnium.

En declaracions als mitjans, Aragonès ha destacat el "coratge" de Jové i Salvadó i ha assegurat que mai cap tribunal decidirà el futur de Catalunya: "Som avui aquí per dir que ni el 20-S, ni el que va passar després de l'1-O, ni la sentència del Suprem ens atura". També el líder de JxCat al Parlament, Albert Batet, ha tingut paraules d'elogi per a "dos patriotes" com Jové i Salvadó, i ha promès que la repressió no frenarà la recerca d'una solució al conflicte "basada en l'autodeterminació i l'amnistia".

La petició de l'ANC i Òmnium

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha fet una crida a omplir la Caixa de Solidaritat per cobrir les fiances de Jové i Salvadó, que són de 4,1 milions d'euros. La líder independentista ha demanat a la ciutadania que faci costat a les persones "que han donat la cara per la independència". A més, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat que la "repressió continuï" i ha exigit una vegada més l'amnistia per als presos i exiliats i per a les "persones que seran jutjades", informa l'ACN.

stats