Política 07/10/2012

Joze Mencinger: "No hi ha raó perquè la UE no accepti Catalunya

Suports "Només es pot confiar en un mateix. Els altres no es mouran fins que acabi el procés" Determinació "La vida d'un país l'ha de decidir la gent del país. Els altres ni hi entrem ni en sortim"

Mireia Miquel / Anna Solé
3 min
Joze Mencinger defensa la importància del referèndum.

BARCELONAJoze Mencinger va ser vicepresident econòmic del primer govern democràtic que va portar Eslovènia a la independència, el 1991. Si bé encara veu incert el procés català, sí que té clar que no hi ha cap raó objectiva per pensar que si Catalunya opta per la plena independència, serà expulsada de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què li sembla el procés que s'ha obert a Catalunya?

No sé quin serà el final del procés, però, ara per ara, encara em sembla molt incert. No es podria comparar amb el d'Eslovènia…

Per què?

Eslovènia era una república dins d'una federació, tenia fronteres definides, tenia la seva llengua, no tenia cap minoria nacional... Tot això s'explica per un procés històric. A més, cal tenir present que a Eslovènia de serbis pràcticament no n'hi havia, que és una diferencia molt gran amb Catalunya. Per això, el referèndum d'Eslovènia va tenir un 98% de vots a favor de la secessió.

¿És possible la independència catalana?

Tot és possible. Potser ara mateix el país que veig més pròxim a la independència és Escòcia, encara que em sembla que serà més formal que efectiva. Però us diré una cosa: a Eslovènia, 20 anys després de la independència, la sensació que hi ha ara és de menys independència.

Però ho veu factible?

És important preguntar-se a quin preu. Què guanyareu? Què perdreu? Nosaltres, després de la independència, vam perdre part del mercat iugoslau. Cal renegociar tots els acords comercials amb bancs, entitats, països... Eslovènia estava molt ben preparada. Ja havíem previst la independència molt abans. S'havia imprès la moneda, fins i tot sense saber si s'arribaria a utilitzar mai. El dia que es va proclamar la independència, el govern ja ho tenia tot preparat, la gent rebia el nou passaport, a les fronteres ja hi havia els rètols corresponents, etc. Tot estava preparat, sense saber si la independència es faria efectiva.

¿És viable que la UE accepti Catalunya com a nou estat membre?

Si fos independent no hi hauria cap raó perquè la UE no acceptés Catalunya. Però només si fos independent.

Que Espanya reconegui una Catalunya estat és força complicat...

A Eslovènia també va passar això. Quan el govern d'Eslovènia va fer el referèndum, Iugoslàvia no volia reconèixer-ne els resultats. Però, al final, va veure que no podia fer res en contra, perquè la crisi a Iugoslàvia ja havia començat anys abans i l'estat ja s'estava desmembrant.

¿Des de la seva experiència, quin consell donaria al govern català?

No puc opinar gaire, perquè no conec tant la situació. La vida d'un país l'ha de decidir la gent d'allà, els altres ni hi entrem ni en sortim.

¿Els organismes internacionals haurien d'entrar més en el procés?

Només es pot confiar en un mateix. Els altres no es mouran fins que el procés hagi acabat. Ningú reconeixia Eslovènia fins que va ser independent. I ningú ens ajudava. Al principi grans estats com Alemanya i EUA eren molt contraris a la independència, i, una mica més tard, quan el procés va acabar, no van tenir més remei que reconèixer-nos.

Consulta o declaració unilateral?

És important fer el referèndum, perquè si no tens la certesa que una gran majoria hi està d'acord, pot haver-hi problemes molt greus.

Què hi ha guanyat Eslovènia amb la independència?

Sobretot va evitar les guerres que va haver-hi després. Però abans era tot diferent. Eslovènia va poder canviar molt ràpidament el sistema econòmic. Però, avui en dia, amb les grans diferències que hi ha entre els països de la UE, veuria molt difícil fer canvis d'aquesta magnitud.

stats