DRET A DECIDIR
Política 05/10/2012

Ibarretxe adverteix l'Estat que la seva "falta de democràcia" provoca més independentisme

L'exlehendakari considera que des de Madrid es llança el missatge constant que "res canviarà" perquè tot ho decideix el govern central

Acn
2 min
Juan José Ibarretxe, a les jornades 'Building a New State', organitzades per Sobirania i Justícia i l'ANC.

BarcelonaL'exlehendakari basc Juan José Ibarretxe ha carregat aquest divendres contra l'Estat per mantenir posicions poc democràtiques. En el marc d'una taula rodona organitzada per l'ANC i Sobirania i Justícia, Ibarretxe ha advertit que aquest comportament fomenta el sobiranisme. "Com menys democràcia, més independència", ha sentenciat. L'exlehendakari també ha destacat que, ara per ara, la intenció de l'Estat és "inocular en els pobles català i basc" la sensació que "decideixin el que decideixin, res canviarà perquè tot es decideix a Madrid". Ibarretxe ha animat els catalans a seguir lluitant pel futur que vulguin sense por de rebre un 'no' de l'Estat. "Els 'no' són un símbol de la seva debilitat", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El missatge de Juan José Ibarretxe ha estat clar, i ha volgut animar els catalans a no defallir en les seves aspiracions. Siguin les que siguin. En aquest sentit, ha recordat que en debats com el del possible referèndum "no divideix qui consulta sinó qui no escolta", en clara referència a la reacció de l'Estat davant aquesta possibilitat per a Catalunya.

És aquí on ha aprofitat per carregar contra Espanya i els seus polítics per l'actitud que estan mantenint. "En el segle XXI, la falta de democràcia no són les dictadures com la de Franco o Pinochet, sinó que és, com fa l'Estat, inocular en els pobles català i basc que decideixin el que decideixin mai servirà de res, perquè res del que hi ha avui pot ser canviat, perquè es decideix a Madrid", ha sentenciat, acusant així el govern espanyol de tenir una greu "falta de democràcia".

Segons Ibarretxe, aquesta manera de fer no beneficia gens l'Estat, ja que fomenta el sobiranisme i les posicions separatistes. Tot això genera que "com menys democràcia" hi hagi, "més independència" es vulgui. "Estem en aquest model ara", ha manifestat entre aplaudiments dels assistents a l'acte.

Amb tot, Ibarretxe ha considerat que els passos que han fet Catalunya i el País Basc fins ara no han estat inútils, malgrat les negatives dels governs espanyols i les Corts Espanyoles. "No llanceu aquests 'no'. No són mostra de fortalesa, són mostra de debilitat", ha dit l'exlehendakari, que ha volgut afegir que per ell, "la voluntat del poble expressada democràticament no viola el dret internacional". "Jo col·lecciono molts 'no', però segueixo sent militant del 'sí', de la democràcia", ha sentenciat.

Per acabar, Ibarretxe també ha carregat contra els que volen "infondre por a la gent" dient que una Catalunya i un País Basc independents no formarien part d'Europa. Segons ell, "la geometria variable és una constant a Europa", i si hi ha la voluntat, els nous estats podrien ser a la UE sense problemes.

stats